Aktuelno iz kulture

Filmska fudbalska groznica: Pet filmova za predah od mečeva na Svetskom prvenstvu u Kataru

Komentari

Autor: Staša Rosić

27/11/2022

-

12:59

Filmska fudbalska groznica: Pet filmova za predah od mečeva na Svetskom prvenstvu u Kataru
Filmska fudbalska groznica: Pet filmova za predah od mečeva na Svetskom prvenstvu u Kataru - Copyright Printscreen YouTube/Apple TV, HBO, Kannan Vaidyanath, Alex Fletcher

veličina teksta

Aa Aa

"Najvažnija sporedna stvar na svetu" ovih dana ponovo je okupirala planetu zahvaljujući Svetskom prvenstvu u fudbalu. 

Ako biste želeli da što pre zaboravite poraz Srbije u utakmici protiv Brazila i uživate u nekim malo opuštenijim mečevima, a da vas ne napusti žar fudbalske groznice, možda možete da ih pronađete u ovim filmovima:

"Prokleti Junajted" (2009)

Film prati kratkotrajnu epizodu jednog od najboljih britanskih fudbalskih menadžera Brajana Klouha na klupi Lids Junajteda. Klou nije uspeo da nametne svoj stil igračima Lidsa koje je uvek odlikovala prljava igra,a problem je bila i činjenica da je na klupi zamenio svog ljutog neprijatelja Dona Rivia koji je otišao da trenira Englesku. 

Posle 44 dana na klupi Lidsa, Klou je otpušten, što mu nije smetalo da napravi sjajnu karijeru narednih godina sa Notingem Forestom.

I danas je ova sportska drama s Majklom Šinom, kao čuvenim trenerom, ali i Timotijem Spalom i Džimom Broudbentom, na listama najboljih fudbalskih filmova.

"Maradona" (2019)

Put kompleksne ličnosti jednog od najboljih fudbalera svih vremena Dijega Armanda Maradone oslikao je u HBO dokumentarcu Asif Kapadija. 

Film u koji je utkano preko 500 sati materijala, predstavlja detalje Maradoninog dolaska u svojevremeno opasni Napulj, grad u kom je ostvario neke od najblistavijih trenutaka u svojoj karijeri.

"Becoming Zlatan" (2015)

Svi već znaju za priču o dečaku skromnog porekla koji se iz predgrađa Malmea vinuo do statusa svetske fudbalske ikone. Kao švedski brend slavniji od Ikee i Volvoa, Ibrahimović je svoje počasno mesto dobio u zapaženom dokumentarcu iz 2015. godine koji predstavlja hronologiju njegovog uspeha zasnovanog na njegovoj odličnoj igri i ekscentričnom ponašanju. 

Zanimljivo je da u filmu možemo da vidimo i mladog Zlatana. "Becoming Zlatan" je dostupan na Amazon Prime platformi.

"Ted Laso" (2020-)

Jedna od najpopularnijih serija današnjice prati Teda Lasoa (Džejson Sudejkis), Amerikanca koji kao trener srednjoškolskih i koledž ekipa američkog fudbala dolazi u Englesku i preuzima posrnuli premijerligaški (fiktivni) klub Ričmond, iako nema nikakvog iskustva ni znanja o fudbalu.

Serija je dve godine zaredom osvojila Emi nagrade za najbolju humorističnu seriju.

"Montevideo, Bog te video" (2010)

Hit film, a zatim i serijal Dragana Bjelogrlića govori o velikom uspehu fudbalske reprezentacije Kraljevine Jugoslavije na prvom svetskom kupu u fudbalu.

Glavna nit filma je istorijski uspeh reprezentacije Jugoslavije u Montevideu 1930. godine i osvajanje trećeg mesta, kao i ličnosti mladih fudbalera, koji su svojim entuzijazmom i talentom ostvarili veliki uspeh, proneli slavu svoje zemlje u svetu i postali istinske zvezde i prave legende.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura