Aktuelno iz kulture

Petar Zekavica: Želim da se izmaknem iz kalupa uloga oficira Trećeg rajha

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

11:57

Petar Zekavica: Želim da se izmaknem iz kalupa uloga oficira Trećeg rajha
Petar Zekavica: Želim da se izmaknem iz kalupa uloga oficira Trećeg rajha - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Petar Zekavica, koji gradi uspešnu karijeru u Srbiji i Rusiji, jedna je od zvezda novog ostvarenja o "srpskoj Mata Hari" po imenu "Vera". On oživljava lik nemačkog oficira koji je zaljubljen u glavnu junakinju i bori se za njenu ljubav dok vodi unutrašnju borbu.

Zekavica je rekao da je njemu u filmu interesantan prikaz njegovog rodnog Beograda za vreme Drugog svetskog rata, koji je do tada imao mnogo zabava, balova, bioskopa i "svi su pokušavali da žive evropski, svetski život".

"Onda su desio užasan rat i ovaj film prikazuje život u tom gradu", rekao je glumac.

U špijunskoj priči o Veri Pešić, koju igra Jovana Stojiljković, Zekavica igra istorijsku ličnost Karla Krausa, nacističkog načelnika obaveštajne službe u Beogradu. On ističe da "imamo specifičan odnos spram Nemaca iz tog perioda i teško je odvojiti sebe od konteksta rata i svega što su radili".

"Pokušao sam da mu unesem neku liniju romantike. Ne znam da li je zaista bio takav, ali pokušavam da ga štitim tako da ako se devojka kao Vera zaljubila u njega, znači da je imao nešto u sebi što nije bilo tako svakidašnje i obično", rekao je Zekavica.

Prema njegovim rečima, Pešić je bila "neverovatna devojka, koja je u izuzetno teškim okolnostima, sa time se bori  i uspeva u tome".

Zekavica je primetio da o životu u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata malo znamo pošto je to bilo zataškano.

"Imali smo revoluciju, komunisti su došli na vlast i pokušali su da izjednače kvislinge. A bilo je milion grupacija. Ni partizani na početku nisu bili ono što su bili kasnije. Četnici su se razlikovali između sebe", naveo je glumac. 

Zekavica je ocenio da je film reditelja Nedeljka Kovačića "dobro prikazao vrtlog jednog strašnog vremena, u kome svaka strana pokušava da nađe svoju dobit, ponekad na uštrb svoje zemlje, a ponekad sa željom da pomogne".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"To je jako tanka granica. Vera je balansirala između njih", rekao je Zekavica.

Podsetivši da ima preko 25 uloga gde je odigrao razne oficire Trećeg rajha, još od svojih glumačkih početaka u Rusiji, Zekavica je naveo reči filmskog kritičara Đorđa Bajića da je to kod njega slučaj "prokletstva plave kose i znanja nemačkog jezika".

"Ali sada pravim pauzu i mislim da ih neće biti izvestan period. Tražim da se izmaknem iz tog kalupa", rekao je Zekavica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura