Aktuelno iz kulture

Melodija koja ne izlazi iz glave: Kako je kompozicija iz 13. veka našla put do neodoljive špice za seriju "Beli lotos"

Komentari

Autor: Collider

18/02/2023

-

08:32

Melodija koja ne izlazi iz glave: Kako je kompozicija iz 13. veka našla put do neodoljive špice za seriju "Beli lotos"
Melodija koja ne izlazi iz glave: Kako je kompozicija iz 13. veka našla put do neodoljive špice za seriju "Beli lotos" - Copyright Prinskrin/Youtube/HBO

veličina teksta

Aa Aa

Melodije iz uvodne špice za prvu i drugu sezonu HBO serije "Beli lotos" (The White Lotus) postale su hit na društvenim mrežama, kao i na striming servisu "Spotify". Popularni di-džejevi ubacuju remiksovane verzije u svoje setove na festivalima, a grupa "The Killers" koristila ih je kao uvodnu pesmu na njihovoj koncertnoj turneji u Australiji.

Međutim, manje je poznato da su muzički motivi na kojima se zasnivaju "Aloha!" i "Renaissance", kako se zovu ove kompozicije, zasnovani na muzici iz 13. veka, koja je do sada inspirisala saundtrek mnogih ostvarenja.

"Dan besa"

Četiri note iz teme "Belog lotosa" sekvenca su koja se pojavljuje u klasičnoj muzici gotovo ceo milenijum. Najstariji poznati zapis o tome potiče iz 13. veka kao gregorijanski napev "Dies Irae" odnosno "Dan besa". 

Od tada su ga koristili mnogi kompozitori uključujući Mocarta i Džona obično da u svojim delima označe temu smrti, gubitka i opasnosti. 

Primera radi, svaki ljubitelj horora mogao bi da prepozna temu iz filma "Isijavanje" koju su komponovali Vendi Karlos i Rejčel Elkind, a koja je upravo adaptacija "Dies Irae". 

Melodija se pojavljuje i u saundtreku filmova "Poltergeist", "Omen" i "10 Cloverfield Lane". 

Međutim, prisutna je i u ostvarenju "Ratovi zvezda: Nova nada", u "Hari Poter i dvorana tajni", "Bliski susret treće vrste", pa čak i u "Parku iz doba jure".

Od Tima Bartona do Diznija

Još jedan čuveni reditelj koji je gravitirao ovoj kompoziciji je Tim Barton. "Irae" može da se nađe u gotovo svim njegovim filmovima, još od ranih radova poput "Povratka Betmena" iz 1992. i "Mars napada!" iz 1996.

Prepoznaje se i u "Noćnoj mori pre Božića", pa i u "Svini Todu" i mada se povezanost sa mračnom srednjevekovnom temom donekle i očekuje od reditelja kakav je Barton, zapravo se može naći i u mnogim Diznijevim filmovima.

Melodija koja mami Elzu u filmu "Zamrznuto kraljevstvo II" takođe je zasnovano na "Dies Irae", kao i u "Kralju lavova" i "Zvonaru Bogorodične crkve".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura