Aktuelno iz kulture

Prvi solo album Tomasa Bangaltera "Mythologies": "Srebrni robot" iz grupe Daft Punk elektro muziku zamenio barokom

Komentari

Autor: David Mouriquand, Euronews

11/04/2023

-

19:51

Prvi solo album Tomasa Bangaltera "Mythologies": "Srebrni robot" iz grupe Daft Punk elektro muziku zamenio barokom
Prvi solo album Tomasa Bangaltera "Mythologies": "Srebrni robot" iz grupe Daft Punk elektro muziku zamenio barokom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na pomisao o nekim od pesama nekadašnjeg elektro-fank sastava Daft Punk većini prva asocijacija nisu "opera", "klasična muzika" ili "balet". Ali francuskog koreografa Anželena Prelžokaža njihova muzika inspirisala je na sasvim drugačiji način, kada je angažovao nekadašnjeg "srebrnog robota" Tomasa Bangaltera da komponuje simfoniju za orkestar. 

Rezultat je album "Mythologies", prvi solo album Bangaltera otkako su on i drugi član Daft Punk Gaj Manuel de Homem-Kristo najavili da će posle 28 godina provedenih u kreativnoj zajednici, svako od njih dvojice krenuti svojim putem. 

Na njemu je muzika nastala za istoimeni balet koji je premijerno odigran prošlog leta u saradnji Baleta "Prelžokaž" i Nacionalnog orkestra Akvitani iz Bordoa pod dirigentskom palicom Romena Dume.

Poput baleta, "Mythologies" je istraživanje savremenih rituala i načina na koji mitovi oblikuju kolektivnu maštu. Koncept je usmeren na pripovedanje i kako su drevni folklor i mitovi  -od Ikara do Afrodite uticali na različite aspekte ljudskog postojanja.

Na albumu se nalazi 23 instrumentalne numere koje deluju potpuno različito i gotovo nespojivo. Iako takav pristup često vodi do toga da album kao celina deluje pomalo nezgrapno sastavljeno, u slučaju "Mythologies" to nije tako, jer ga uvezuje širi koncept, piše Euronews. 

U samoj završnici je božanstvena barokna kompozicija koja deluje kao spoj Vivaldija i Filipa Glasa.

U Bangalterovoj muzici prisutan je odjek venecijanskog majstora, ali i američkog minimalizma, kao i tragovi Baha i Debisija. U tom smislu, Bangalterov pristup melodijama i uticajima nije mnogo drugačiji od semplovanja, što je Daft Punk doveo do savršenstva.

Od bombastičnih horni u "Thalestris", do sveobuhvatnog "L’Arrivée d’Alexandre" ili epskog "Le Minotaure" koji zasita zvuči kao da vam se polako približava zver sa ubilačkim namerama, pre nego što pređe u božanstvene lagane zvuke u drugoj polovini  - na snazi su zaista filmski efekti. 

Kompozicije koje izvanredno izvodi Nacionalni orkestar Akvitani iz Bordoa su evokativne i moćne i nikad im ne nedostaje emocije. 

Među onima koje se ističu su i energične "Les Amazones" i tugaljiva "L’Accouchement".

Ipak, kritičar Euronews ističe da albumu "Mythologies" nešto i nedostaje - možda jedninstven pogled na barokni pokret, koji bi možda mnoge naveo na nostalgičnu nadu da bi Daft Punk ipak mogao tu da se ušunja i da baletu dodatnu snagu.

S druge strane, izostanak prepoznatljivih tragova muzike tog dvojca, samo pokazuje da je umetnik napravio svoj jedinstven, lični i ambiciozan zaokret. A da na ovom albumu nema etikete "Bivši član Daft Punk", možda bi se o njemu mnogo manje znalo što bi ga nezasluženo stavilo u senku drugih klasičarskih projekata poznatih muzičara poput "There Will Be Blood" i "Phantom Thread" Džonija Grinvuda iz sastava Radiohead.

A kada je reč o onima koji zaziru i od samog pomena klasične muzike i koji ne mogu da zamisle muzičku scenu bez elektro-dens pesama Daft Punk, za njih je najavljeno prošireno izdanje poslednjeg albuma benda "Random Access Memories" koje će biti objavljeno 12. maja.

Ipak, ako ste avanturista koji ne preza od toga da čuje nešto drugačije, dajte albumu "Mythologies" šansu, poručuje Euronews. Setite se da je Daft Punk u svojoj raskošnoj disko odiseji iz 2013. pozajmljivao R&B i soft rok iz prošlosti, a Bangalter je sada samo otišao malo dalje u vreme i očigledno se odlično proveo.

Štaviše, u nedavnom intervjuu naglasio je da mu je elektronike i mašina dosta i da nema nameru da u 2023. godini bude robot.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu