Aktuelno iz kulture

Dosadilo im da čekaju pomirenje Noela i Lijama Galagera, pa uz pomoć veštačke inteligencije "oživeli" Oasis

Komentari

Autor: Guardian

20/04/2023

-

08:46

Dosadilo im da čekaju pomirenje Noela i Lijama Galagera, pa uz pomoć veštačke inteligencije "oživeli" Oasis
Oasis - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članovi jedne muzičke grupe i veliki ljubitelji Oasis-a izgubili su strpljenje čekajući da se Braća Lijam i Noel Galager pomire i ponovo ožive čuvenu grupu, pa su rešili da pomoć potraže od veštačke inteligencije. 

Bobi Gerati, 32-godišnji pevač, tekstopisac i producent sastava Breezer, objavio je album sa osam pesama, koje je otpevala AI verzija Lijamovog glasa. 

"Sve što imamo je Lijam i njegov brat koji međusobno pokušavaju da se nadmaše. Ali to nije Oasis. Zato napravili AI model Lijama da uskoči na nekim pesmama koje su originalno napisane za ne tako trajan, ali vrlo voljen bend Breezer", objasnio je Gerati.

Njegov kolega, Kris Vudgejts, gitarista i tekstopisac Breezer grupe, dodaje da su zajedno duže od deset godina, a da su za album pesme napisali još 2013. godine. 

"Tokom lokdauna smo pomislili da bi trebalo s njima nešto da uradimo, pa smo objavili nekoliko pesama koje su na kratko privukle pažnju, ali je ono ubrzo nestalo. Tada je Bobiju pala na pamet luda ideja da Lijama ubacimo kao pevača.

Kako pretvoriti kompjuterski kod na osnovu harizmatičnog frontmena

Gerati objašnjava da su do "Lijamovog" vokala došli tako što su isekli nekoliko akapela snimaka, nekadašnjeg člana grupe Oasis, kako bi obučili svoj AI model. 

"Očigledno je naš bend zvučao baš kao Oasis, tako da sve što je trebalo da uradim, bilo je da zamenim svoje vokale Lijamovim", kaže producent.

Album je objavljen kao "The Lost Tapes Volume One" i pripisan AIsis-u, što je igra reči koja uključuje skraćenicu za veštačku inteligenciju (AI) i naziv grupe Oasis.

Upitani da li predviđaju da će uskoro veštačka inteligencija moći sama da piše pesme Oasis, Gerati kaže da su još daleko od toga.

"Veštačku inteligenciju i dalje uglavnom kontroliše korisnik. Treba da joj date tačno ono što je potrebno da replikuje. Mislim da još nije na nivou da može da napiše pesmu, ali su mnogi ljudi pitali da li je i muziku generisala AI, a nije", dodao je on.

Ono što predviđaju je da će mnogi na sličan način pokušavati da "ožive" muzičare koji nisu živi.

"Mi smo tako oživeli jedan bend i mislimo da ćemo toga viđati još", zaključuju članovi Breezer-a za Guardian.

Lijam Galager pohvalio projekat

Nekadašnji pevač sastava Oasis Lijam Galager pozitivno je ocenio album "The Lost Tapes/Vol 1".

Odgovarajući na pitanje fanova na Tviteru da li je čuo "AISIS",  Galager je napisao da je čuo ponešto i da je "bolje od ostalog šištanja unaokolo".

"Zvučim mega", duhovito je napisao Galager i čitav poduhvat opisao kao potpuno ludilo.

Komentari (0)

Kultura