Aktuelno iz kulture

Jasna Đuričić postala članica Evropske filmske akademije

Komentari

Autor: Deadline

10/05/2023

-

11:08

Jasna Đuričić postala članica Evropske filmske akademije
Jasna Đuričić postala članica Evropske filmske akademije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Jasna Đuričić postala je član Evropske filmske akademije (EFA) zajedno sa još 461 filmska umetnika iz cele Evrope, nakon što je prošle godine osvojila nagradu te organizacije za najbolju glumicu. 

Ove godine, još jedan novi član akademije dolazi iz Srbije, a reč je o glumcu američkog porekla Adamu Davenportu, koji već nekoliko godina živi i radi u Beogradu.

Na listi su i Mari Krojcer, austrijska rediteljka koja je prošle godine privukla veliku pažnju svojom dramom "Korset" (Corsage), holivudska zvezda Vilem Dafo, koji ima državljanstvo Italije, kao  ipoljski reditelj Jerži Skolimovski. 

EFA trenutno ima 4.600 članova iz 52 zemlje, od kojih je 11 iz Srbije, piše Deadline.

Evropska filmska akademija osnovana je devedesetih sa ciljem jačanja evropske kinematografije i kao odgovor na Američku filmsku akademiju, a među prvim članovima bili su Ingmar Bergman, Pedro Almodovar, Izabel Iper, Liv Ulman i Vim Venders.

Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde je bila i prvakinja drame. Profesorka je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i "Zlatni lovorov venac" na MESS-u. 

Godine 2014. dodeljen joj je "Dobričin prsten", najveća nagrada koja se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo. Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji. Za ulogu u filmu "Beli, beli svet" reditelja Olega Novkovića dobila je "Srebrnog leoparda" za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Lokarnu 2010. godine, a za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na "Les Arcs Film" Festivalu. Naslovna uloga u filmu "Quo Vadis, Aida? rediteljke Jasmile Žbanić, pored Evropske nagrade, donela joj je priznanja na festivalima "London Film Week" i "El Gouna" filmskom festivalu u Egiptu.

Preporuka za vas

Jasna Đuričić na čelu žirija takmičarskog programa 27. Sarajevo Film Festivala

Komentari (0)

Kultura