Aktuelno iz kulture

Jedna od najuspešnijih učesnica Evrovizije vraća se posle trideset godina: Luksemburg u muzičkom takmičenju 2024.

Komentari

Autor: Eurovision

13/05/2023

-

13:22

Jedna od najuspešnijih učesnica Evrovizije vraća se posle trideset godina: Luksemburg u muzičkom takmičenju 2024.
Jedna od najuspešnijih učesnica Evrovizije vraća se posle trideset godina: Luksemburg u muzičkom takmičenju 2024. - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Trideset godina od poslednjeg učešća 1993. i 40 godina nakon poslednje pobede na takmičenju, Luksemburg najavljuje da će se od sledeće godine vratiti na "Pesmu Evrovizije". 

Luksemburg je imao pet pobeda u istoriji Evrovizije i po tom broju je trenutno na trećem mestu u Evropi, a detaljnije planove o učešću objaviće u julu 2023. godine.

U iščekivanju velikog finala ovogodišnjeg takmičenja, lepu vest saopštila je vlada te zemlje, a odgovornost za selekciju delegacije i kandidata imaće RTL Luksemburg, članica Evropske radiodifuzne unije.

Martin Esterdal, izvršni supervizor takmičenja izjavio je tim povodom da je oduševljen što se Luksemburg, kao jedna od najuspešnijih učesnica, vraća, dok je Kristof Gusens, izvršni direktor RTL Luksemburg da će gledaoci u Luksemburgu moći da iskuse "evrovizijsko takmičenje u punom sjaju".

Nastanak festivala Pesma Evrovizije vezan je za inicijativu tadašnjeg generalnog direktora švajcarske televizije Marsela Bezensona koji je pokrenuo ovu ideju na sastanku šefova evropskih televizija u Monaku, u januaru 1955. godine, imajući uzor u već tradicionalnom italijanskom festivalu Sanremo. Pesmu Evrovizije video je kao put ujedinjenja različitih zemalja i nacija u posleratnoj Evropi. Ova ideja i danas živi i predstavlja suštinu održavanja ovog događaja, a koja je mnogo bitnija od same forme festivala, koja se godinama menjala i prilagođavala novim standardima i tehnologijama. 

Pesma Evrovizije je danas jedan od nagledanijih televizijskih događaja u celoj Evropi, ali i u nekim delovima sveta poput Australije i Novog Zenlanda, Severne Amerike i Azije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura