Aktuelno iz kulture

Filharmonijska sezona "Na dobrom putu" stiže do Bukurešta: Kristijan Mandeal i Ana Tifu ponovo u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2023

-

14:49

Filharmonijska sezona "Na dobrom putu" stiže do Bukurešta: Kristijan Mandeal i Ana Tifu ponovo u Beogradu
Filharmonijska sezona "Na dobrom putu" stiže do Bukurešta: Kristijan Mandeal i Ana Tifu ponovo u Beogradu - Copyright Marko Đoković/Beogradska filharmonija

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija nastupa pod palicom dirigenta Kristijana Mandeala, u petak 19. maja na Kolarcu od 20 časova. Solistkinja Ana Tifu izvodi Bramsov Koncert za violinu i orkestar, a na programu su takođe dela Bartoka i Eneskua.

Filharmonijska sezona "Na dobrom putu" stiže do Bukuršeta i spaja dve generacije izuzetnih rumunskih muzičara, legendarnog dirigenta Kristijana Mandeala i violinistkinju mlađe generacije Anu Tifu. Ona će izvesti Bramsov Koncert za violinu za koji je nekad važilo da je “neodsvirljiv” i nazivao se “koncertom protiv violine”. Međutim, danas je ova kompozicija jedna od najznačajnijih i najpoznatijih dela u svom žanru, a Ana Tifu je izvodi na Gvadanjinijevoj violini iz 1783. godine. Violinistkinja je sarađivala sa velikim zvezdama kao što su Maksim Vengerov, Jurij Bašmet i Andrea Bočeli, a sa Beogradskom filharmonijom je nastupala dva puta, pred beogradskom publikom kao i na gostovanju u Omanu 2015. godine.

Marko Đoković/Beogradska filharmonija

 

Pod palicom dirigenta Mandeala, redovnog gosta filharmonijskih sezona skoro četiri decenije, orkestar izvodi Bartokove “Rumunske narodne igre”, među najpopularnijim kompozitorovim delima u kome gudački orkestar dočarava raznovrsnost i kolorit narodnih instrumenata poput cimbala, panove frule i gajdi.

Program u znaku Bukurešta zatvara Prva simfonija Žorža Eneskua, kompozitora, muzičara i pedagoga koji je jedna od najznačajnijih figura u istoriji rumunske muzike. Ulaznice su u prodaji na blagajni Beogradske filharmonije kao i onlajan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura