Aktuelno iz kulture

Gitarista Vlatko Stefanovski otvorio drugo veče "Arsenal Festa",na Glavnoj bini u Kragujevcu i "The Cult"

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

23:55

Gitarista Vlatko Stefanovski otvorio drugo veče "Arsenal Festa",na Glavnoj bini u Kragujevcu i "The Cult"
Gitarista Vlatko Stefanovski otvorio drugo veče "Arsenal Festa",na Glavnoj bini u Kragujevcu i "The Cult" - Copyright FOTO TANJUG/ IGOR STANIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Drugo veče muzičkog festivala "Arsenal Fest" u Kragujevcu, na Glavnoj bini otvorio je makedonski gitarski virtouz Vlatko Stefanovski.

Jedan od najboljih muzičara i kompozitora u regionu, sudeći prema reakcijama publike, i večeras je priredio nastup za pamćenje. 

Stefanovski je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je nakon četiri godine opet došao na Arsenal fest, ovaj put u podmlađenom sastavu sa novim momcima na bas gitari i udaraljkama. Sat vremena je proletelo, nošeno magijom zvukova iz neke druge dimenzije umetnika. 

FOTO TANJUG/ IGOR STANIĆ

 

Od početka uronivši u varijacije makedonskog tradicionala "Makedonsko devojče", sa bezbrojnim rok meandrima, Stefanovski je poveo auditorijum u svoju rok viziju. 

Nastup nošen dobrim delom instrumentalom, tek tu i tamo protkan vokalnim podsticajima: "Jedan, dva, tri...", "Tumba, dumba" je tekao nošen ka sve novim ušćima. 

Momci iz benda, u kome je i njegov sin Jan Stefanovski, nadahnuto su svirali i smenjivali se u svojim solažama. Vlatko je momcima dao priliku da zablistaju i pokažu svoj zavidni talenat.

Stefanovski još kao lider benda "Leb i sol" stvara jedan etno džez bluz rok žanr i to uvek radi vrhunski.

Pojedini glavni motivi su završavali u atraktivnom krešendu. Instrumental se znalački preplitao i sa pojedinim vokalnim delima velikog virtuoza koji je poručivao:  "Je, je, je, ovde je okej", ili "E da imam, to što nemam" iz pesme "Gipsy Song" kao saundtrek filma "Gipsy Magic".

Dok se Vlatkovo oro pretapalo u dalje fantazije nošeno na talasima "Jovano, Jovanke" i ulilo u završnu kompoziciju - "Bistra voda".

FOTO TANJUG/ IGOR STANIĆ

 

Video bim je u skladu sa Vlatkovom kosmičkom magijom, svetleo pulsirajućim crvenim suncem, pretapao se u zvezdane magline i prskao plavo-zelenom bistrinom vode.

Sat vremena je proleteo veteranima obožavaocima, kao i svim novim ljubiteljima njegove muzičke magije. 

Nakon Stefanovskog, binu je preuzeo američki bend "Clutch", a sledi britanski hard rok sastav "The Cult".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu