Reflektor

Aleksandar Srećković: Nušićeva "Vlast" je magični čin, koji je i tužan i smešan i setan

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

18:19

Aleksandar Srećković: Nušićeva "Vlast" je magični čin, koji je i tužan i smešan i setan
Aleksandar Srećković Kubura - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Vlast" Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića biće premijerno izvedena 17. novembra (20:00) na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Nešković je rekao da je nedovršeni komad velikog srpskog komediografa nadopunio "iz drugih Nušićevih komada koji se bave temom vlasti".

Komediju "Vlast" je Nušić (1864-1938) pisao oko 1937. godine, a posle njegove smrti Narodno pozorište je u znak počasti jedan napisani čin prikazalo 1939. godine.

U novoj postavi nacionalnog teatra igraju Aleksandar Srećković, Ivan Bosiljčić, Nikola Rakočević, Dimitrije Dinić, Vanja Ejdus i Zorana Bećić Ðorđević.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Direktorka drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez je istakla da je u poslednjem, nezavršenom, kao i u svim Nušićevim komadima, "glavna i osnovna tema - vlast".

"Fantastična je ideja sa kojom je Nešković pristupio adaptaciji. To znači da ćemo videti vrlo zanimljive, mnoge poznate scene iz drugih Nušićevih komada", navela je Udovički Fotez.

Prema njenim rečima, "Vlast" je "posebna poslastica", pošto se radi o izuzetno vizuelno značajnoj predstavi.

Udovički Fotez je rekla da je u predstavi angažovan Dinić iz subotičkog Narodnog pozorišta "zato što dobri glumci ne žive samo u Beogradu".

Glumac Aleksandar Srećković istakao je da je predstava "bitan, veliki događaj srpskog teatra" i da je njemu poslužila kao potvrda zašto se nalazi u glumačkom poslu.

"Mislim da će se videti na sceni da su svi maksimalnim kreativnim kapacitetom, sa puno igre, doveli do toga da je ova predstava magični čin, koji je i tužan, smešan i setan, u koloritu fenomenalan", rekao je Srećković.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Vanja Ejdus

Ejdus je istakla da je posle "Bele kafe", "koja se igra na kartu više", sa Neškovićem ponovo napravljena predstava sa "svim elementima vrhunskog umetničkog dometa, koja će se igrati dugo", jer je "prijemčiva za publiku, a dostiže i umetnost".

Prema njenim rečima, "Vlast" je "umetnički zaokružena, ima smislao i misao, bogata je glumčkom igrom i vizueleno", a "kostimi i scena su ravnopravni elementi kao i glumci".

Kostimografkinja "Vlasti" je Marina Medenica Vukasović, a scenograf Andreja Rondović.

Bosiljčić je ocenio da je "vlast neutralna, samo od čoveka zavisi da li će postati nešto grozno ili korisno", i da je jedna od tema predstave ljudska priroda.

"Vlast nije samo u državi, postoji i u porodici i bilo kojoj organizaciji. Ova je predstava ogledalo. Za nekog krivo, prljavo ili čisto. 'Vlast' je ozbiljna inteligentna, duhovita priča o ljudskoj prirodi, kako vlast kao zaraza ulazi u pore svakog čoveka i porodice", naveo je Bosiljčić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura