Istorija

"Sveti gral potonulih brodova": Iz mora kod obala Kolumbije biće izvučena olupina sa blagom vrednim 19 milijardi dolara

Komentari

Autor: Sky News

07/11/2023

-

08:14

"Sveti gral potonulih brodova": Iz mora kod obala Kolumbije biće izvučena olupina sa blagom vrednim 19 milijardi dolara
AP/Colombian Institute of Anthropology and History - Copyright AP/Colombian Institute of Anthropology and History

veličina teksta

Aa Aa

Španska galija "San Hoze" koja je potonula u Karipskom moru pre više od 300 godina, prenosila je, kako se veruje više od 200 tona blaga, uključujući zlato, srebro i smaragde, a sada bi konačno trebalo da bude izvučena na površinu.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro želi da izvlačenje olupine bude jedan od "prioriteta" njegove administracije, pre okončanja njegovog mandata 2026. godine, piše Sky News.

Međutim, još ne postoji konsenzus oko toga kome pripada blago čija je vrednost, kako se veruje, između četiri i 19 milijardi dolara.

I Španija i Bolivija takođe tvrde da polažu pravo na sadržaj olupine, koja je otkrivena 2015. zahvaljujući kolumbijskoj mornarici, u blizini luke Kartagine.

Stručnjaci za pomorstvo ovaj brod smatraju "svetim gralom među olupinama", jer pored velikog blaga, ima i istorijski značaj i informacije o političkoj, društvenoj i ekonomskoj klimi s početka 18. veka.

Britanska kraljevska mornarica je potopila "San Hoze" 8. juna 1708. godine tokom Rata za špansko nasleđe, a njegova lokacija ostala je nepoznata puna tri veka.

Brod koji je nekada imao 600 članova posade biće izvučen na površinu zahvaljujući partnerstvu države Kolumbije sa privatnim sektorom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin