Život

Pronađena olupina japanskog broda iz Drugog svetskog rata: Na njemu stradalo 1.000 ljudi

Komentari

Autor: BBC

23/04/2023

-

13:31

Pronađena olupina japanskog broda iz Drugog svetskog rata: Na njemu stradalo 1.000 ljudi
Pronađena olupina japanskog broda iz Drugog svetskog rata: Na njemu stradalo 1.000 ljudi - Copyright Tanjug/AP/Australian War Memorial

veličina teksta

Aa Aa

Istraživači dubokog mora pronašli su olupinu japanskog transportnog broda koji je potonuo kod Filipina. Tom prilikom poginulo je skoro 1.000 australijskih vojnika i civila u Drugom svetskom ratu. 

Reč je o najgoroj pomorskoj katastrofi u istoriji Australije. Američka podmornica je torpedovala brod ne znajući da je prepun zarobljenika zarobljenih u Papua Novoj Gvineji. Brod "Montevideo Maru" potonuo je u julu 1942. godine.

Procenjuje se da je poginulo 979 Australijanaca, zajedno sa 33 norveška mornara i 20 japanskih stražara i članova posade.

Australijska pomorska arheološka grupa Fondacija Sajletvorld organizovala je misiju, uz pomoć holandske kompanije za istraživanje dubokog mora pod nazivom Fugro.

Olupinu je lociralo autonomno podvodno vozilo AUV, na dubini većoj od 4.000 metara, što je veća dubina od one na kojoj se nalazi olupina Titanika.

Kapetan Rodžer Tarner, tehnički specijalista u timu za pretragu, rekao je za BBC da je "sada to ratna grobnica, prema kojoj se mora postupati sa odgovarajućim poštovanjem". Najbliže što je AUV došao do olupine bilo je 45 metara, rekao je.

Premijer Australije Entoni Albaniz rekao je da je "najzad pronađeno počivalište izgubljenih duša Montevideo Marua".

"Nadamo se da će današnje vesti doneti meru utehe voljenima koji su dugo bdili", rekao je on.

Komentari (0)

Magazin