Istorija

U Danskoj pronađena oštrica sa runskim natpisom starim gotovo 2.000 godina

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

16:56

U Danskoj pronađena oštrica sa runskim natpisom starim gotovo 2.000 godina
U Danskoj pronađena oštrica sa runskim natpisom starim gotovo 2.000 godina - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi u Danskoj pronašli su izgraviranu oštricu noža ispisanu runskim simbolima staru skoro 2.000 godina, za koje veruju da su to najstarije rune ikada pronađene u Danskoj.

Rune su najranije poznato pismo Danske, a na ovoj oštrici dužine osam centimetara pronađenoj u grobu ispod urne u blizini grada Odense na ostrvu Funen, urezano je pet runskih znakova koji znače "mali mač", prenosi Gardijan.

Zajedno sa koštanim češljem sa ugraviranim runama pronađenim 1865. godine na istom području oko grada Odense, rune na sečivu noža smatraju se najstarijim ikada pronađenim u Danskoj.

Jakob Bonde, kustos gradskog muzeja i arheolog koji je otkrio sečivo, rekao je da je u početku mislio da je to običan nož, s obzirom da rune nisu bile vidljive, ali nakon što su ga konzervatori očistili postalo je jasno da je izgraviran.

"To je kao da ste dobili poruku iz prošlosti. Za nas je to izvanredno otkriće koje nam govori o razvoju najranijeg skandinavskog jezika", rekao je Bonde.

Runsko pismo koristila su germanska plemena i to je najstariji poznati oblik pisma u Skandinaviji koje se koristilo sve do kasnog srednjeg veka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin