Istorija

"Čudo nije bila prava reč": Pre pola veka Vesna Vulović je preživela pad s 10.000 metara

Komentari
"Čudo nije bila prava reč": Pre pola veka Vesna Vulović je preživela pad s 10.000 metara
Vesna Vulović - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Pre tačno pola veka, u januaru 1972, svet je obišla tragična vest da je avion nekadašnje kompanije JAT, koji je leteo na liniji Stokholm - Kopenhagen - Zagreb - Beograd, sa 22 putnika i šest članova posade, pao sa visine od oko 10.000 metara iznad Čehoslovačke. Avionsku nesreću je preživela jedna žena – tada 22-godišnja stjuardesa Vesna Vulović. 

Sslučajno ili ne Vulović nije bila planirana za ovaj let, ali ju je JAT pomešao sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna. Ipak, bila je uzbuđena što ima priliku da otputuje u Dansku, a avion leta 367 je stigao u tu zemlju 25. januara, i krenuo natrag sutradan.

Let 367 poleteo je sa aerodroma Stokholm-Arlanda u pola dva popodne 26. januara 1972. godine. Sleteo je na aerodrom u Kopenhagenu sat vremena kasnije, nakon čega su  se Vulović i njene kolege ukrcali.

Sa aerodroma u Kopenhagenu uzleteo u 15.15, a malo iza četiri časa popodne desila se nesreća. Istraga, vođena u tadašnjoj Čehoslovačkoj, pokazala je da je eksplozija bombe uzrok pada aviona. Jugoslovenske vlasti su za napad okrivile ustaše. 

Postoje i druge teorije u vezi sa padom aviona, koje, naravno, nikada nisu bile dokazane. Jedna od njih je da su pripadnici čehoslovačke vojske tokom vojne vežbe oborili avion koji navodno nije smeo tuda da leti.

U svakom slučaju od 28 osoba, putnika i članova posade, jedino je Vesna Vulović preživela pad. Pronašao ju je šumar Bruno Henke.

Kako je Vesna Vulović preživela pad?

Kao što se i dalje ne zna sasvim sigurno šta je uzrokovalo avionsku nesreću, znatno veća misterija je kako je tačno ta mlada stjuardesa preživela pad sa 10.000 metara.

"Čudo nije bila prava reč. Trebalo je izmisliti novu", piše RTV revija krajem sedamdesetih godina.

Postoje brojne pretpostavke kojima su istražitelji vazdušne bezbednosti i lekari pokušali da objasne kako je Vulović izbegla smrt.

Pojedini su tvrdili da je Vesnu spasilo do što je bila vezana u trupu aviona koji se odvojio od ostatka i pao na zemlju. Verovali su da je rep aviona pao na veliku količinu snega u gustu šumu što je ublažilo pad. Lekari su smatrali da joj je nizak pritisak pomogao, pošto je ona, navodno, ubrzo pošto je pritisak pao u kabini, pala u nesvest, što je sprečilo da joj srce ne pukne.

Posle toga je usledio dug period oporavljanja. Po dolasku u bolnicu, Vulović je pala u komu 10 dana, prenosi BBC. Imala je frakturu lobanje, dva zgnječena pršljena i slomila je karlicu, nekoliko rebara i obe noge.

"Bila sam slomljena, a doktori su me ponovo sastavili. Niko nikada nije očekivao da ću živeti ovoliko", rekla je za Njujork tajms 2008. godine.

AP/Marko Drobnjakovic

 

Njeno ime je zabeležila i Ginisova knjiga rekorda, budući da je "preživela pad sa najveće visine, bez padobrana".

Prema intervjuu iz koju je Vulović dala za "Aviation Security Magazine", ona je, posle oporavka ubrzo izrazila spremnost da se vrati, međutim umesto toga, kompanija JAT joj je dala posao u kancelariji kao pregovarač o teretnim ugovorima. 

Nakon nesreće, Vulovićeva je dobila odlikovanje predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a srpski pevač narodne muzike Miroslav Ilić snimio je pesmu pod nazivom "Vesna stjuardesa".

Vesnaje imala i supruga, Nikolu Berku, s kim je bila u braku od 1977. do početka 90-ih godina. Posle razvoda živela je sama u Beogradu, a preminula je 23. decembra 1016. godine u 66. godini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin