Istorija

U Egiptu otkrivena grobnica sa ostacima pet mumificiranih krokodila

Komentari

Autor: Heritage Daily / Tanjug

21/01/2023

-

10:30

U Egiptu otkrivena grobnica sa ostacima pet mumificiranih krokodila
U Egiptu otkrivena grobnica sa ostacima pet mumificiranih krokodila - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi sa Univerziteta Haen, otkrili su novu grobnicu sa ostacima pet gotovo kompletnih mumificiranih skeleta krokodila i pet mumificiranih krokodilskih lobanja, koji datiraju iz pre-Ptolemejske ere pre 304. godine pre nove ere, preneo je portal Heritage Daily. Prema pisanju britanskog sajta koji objavljuje naučna otkrića u oblasti arheologije, antropologije i paleontologije, krokodili su korišćeni tokom rituala posvećenih staroegipatskom bogu Sobeku, koji je prikazivan u obliku krokodila ili kao čovek sa krokodilskom glavom. 

Sobek je takođe bio povezan sa faraonskom moći, plodnošću i vojnim junaštvom, ali je bio i bog zaštitnik od opasnosti koje je predstavljao Nil.

profimedia

 

"U Egiptu je poznato više od 20 grobnica sa mumijama krokodila, ali je neverovatno pronaći 10 dobro očuvanih mumija krokodila na okupu u netaknutoj grobnici,”  istakla je Bea De Kupere, arheozoolog sa Kraljevskog belgijskog instituta prirodnih nauka (RBINS). Za većinu mumija koje su muzeji sakupili krajem 19. i početkom 20. veka, uglavnom mladunaca, ne zna se tačno odakle potiču, navela je ona. 

Rezultati iskopavanja, koji su objavljeni u časopisu "Plos one", pokazuju da su krokodili iz grobnice dugački između 1,8 metara i 3,5 metara, a ostaci pripadaju krokodilu Nila i zapadnoafričkom krokodilu.

profimedia

 

"Krokodili su prvo zakopani na drugom mestu, verovatno u peščanim jamama, što im je omogućilo da se prirodno osuše. Zatim su ostaci otkopani, umotani i prebačeni u grobnicu u mestu Kubat al-Hava. Delovi tela su sigurno izgubljeni tokom umotavanja i transporta", navela je De Kupere.

Jedan od krokodila je još sadržavao gastrolite, kamenje u crevima koje im pomaže da ostanu u ravnoteži u vodi, što sugeriše da krokodil nije bio rasečen da bi se uklonila creva tokom procesa mumifikacije. 

profimedia

 

Kubat al-Hava se nalazi nasuprot Asuana na zapadnoj obali Nila, i tu su smeštene grobnice plemića i sveštenika uglavnom iz Starog i Srednjeg kraljevstva Drevnog Egipta. Nekropola je bila aktivna od Četvrte dinastije do rimskog perioda, gde su arheolozi prethodno otkrili više od 100 grobnica. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin