Istorija

Objavljen prvi snimak potopljenog japanskog nosača aviona, 80 godina nakon Bitke kod Midveja u Drugom svetskom ratu

Komentari

Autor: The EurAsian Times, Euronews

20/09/2023

-

08:26

Objavljen prvi snimak potopljenog japanskog nosača aviona, 80 godina nakon Bitke kod Midveja u Drugom svetskom ratu
Objavljen prvi snimak potopljenog japanskog nosača aviona, 80 godina nakon Bitke kod Midveja u Drugom svetskom ratu - Copyright Printscreen YouTube/EVNautilus

veličina teksta

Aa Aa

Posle više od osamdeset godina međunarodna grupa stručnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država i Japana zabeležila je snimak carskog nosača aviona "Akagi" koji je potopljen u čuvenoj Bici kod Midveja u Drugom svetskom ratu.

Nedugo nakon što je objavljen, snimak je postao tema rasprava vojnih stručnjaka i entuzijasta, budući da je reč o prvom takve vrste, piše Eurasian Times.

Prema informacijama koje je objavIo tim, istraživanje je sprovedeno u vodama jugoistočno od Ostrva Midvej u periodu od 8. do 16. septembra. Stručnjaci su koristili podmornicu i drugu opremu, kako bi ispitali oblast na oko 5.100 metara ispod površine mora i to u najmanje tri navrata.

Bitka kod Midveja vođena je 1942. godine i u njoj je potopljeno sedam brodova, uključujući i dva nosača aviona - "Kaga" i "Akagi", čije su olupine pronađene u razmaku od nekoliko dana 2019. godine.

Istraživački tim koristio je autonomno podvodno vozilo opremljeno sonarom, kako bi došlo do plovila, a pre ovog otkrića, jedini pronađeni brod potopljen u ovoj bici bio je američki "Jorktaun", otkriven 1998. 

Nakon što je snimak objavljen, Japanska ambasada u Vašingtonu saopštila je da Sjedinjene Američke Države i Japan, koji su se nakada borili na Pacifiku, danas sarađuju kao saveznici i istražuju iste vode.

Šta se desilo u Bici kod Midveja?

U Bici kod Midveja poginulo je više od 2.000 Japanaca i 300 američkih vojnika, a pobeda SAD smatrana je prekretnicom u Pacifičkom ratu, budući da je Japan ostao bez velikog dela flote. 

Primarni cilj Japana bio je da preuzme dominaciju nad Tihim okeanom i zauzme ostrva na jugozapadu Pacifika, kao i da uništi američku flotu. Međutim, američki marinci uspeli su da dešifruju njihove šifrovane prepiske početkom 1942. i otkriju plan da se spema napad na njihove baze.

Wikimedia/Japanese Navy

Nosač aviona "Akagi" učestvovao je i u napadu na Perl Harbor

Bitka za Midvej odigrala se od 4. do 7. juna 1942, šest meseci nakon napada na Perl Harbor i mesec dana nakon Bitke u Koralnom moru.

Kao što su američke snage predvidele, vojna baza na Midveju napadnuta je iz vazduha, avionom koja je poleteo sa nosača u rano jutro 4. juna. Baza je pretrpela značajnu štetu, zbog čega su japanski vojnici prerano slavili, ne znajući da su u blizini američka flota potpuno spremna za borbu.

Tako su nakon inicijalnog napada japanske letelice vraćene na nosače da natoče gorivo i ponovo se naoružaju, ali je usledila osveta SAD - u bici su potopljeni nosači "Akagi", "Kaga" i "Sorju".  

Japanske snage bile su primorane da odustanu od borbi i povuku se posle dva dana.

Ključnom pobedom Sjedinjenih Američkih Država, japanska ekspanzija na Pacifiku je obustavljena. Bitka je ovekovečena u filmu "Midvej" 1976. koji je 2019. dobio rimejk.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin