Nauka

Naučnici primetili asteroid samo nekoliko sati pre nego što je eksplodirao nad Berlinom

Komentari

Autor: Live Science

24/01/2024

-

08:01

Naučnici primetili asteroid samo nekoliko sati pre nego što je eksplodirao nad Berlinom
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan mali asteroid ušao je u Zemljinu atmosferu nad Berlinom rano ujutro 21. januara i izazvao bljesak na nebu vidljiv sa udaljenosti od nekoliko kilometara. Takve bezopasne pojave javljaju se obično nekoliko puta godišnje, ali je ovaj slučaj jedinstven jer je asteroid detektovan samo tri sata pre udara.

Asteroid nazvan 2024 BXI prvi je primetio samoproglašeni "lovac na asteroide" Kristijan Šarnecki iz Konkoli opservatorije u Mađarskoj, a nedugo nakon toga NASA je iznela detaljna predviđanja o tome gde će udariti.

"Mali asteroid dezintegrisaće se u vidu bezopasne vatrene lopte zapadno od Berlina, u blizini Nenhauzena, oko 1.34h ujutru. Ako bude vedro, posmatrači će ga primetiti", tvitovala je američka Nacionalna svemirska agencija.

Kamera u Lajpcigu snimila je neobično svetao meteor čiji je bljesak trajao samo nekoliko sekundi.

Procenjuje se da je asteroid, koji je imao oko jednog metra u prečniku, počeo da se raspada na visini od oko 50 kilometara iznad Nemačke i da je verovatno usput "posejao" nekoliko meteorita.

Šarnecki je poslednjih godina otkrio na stotine asteroida bio je prvi koji je detektovao kamen iz svemira nazvan EB5 2022. koji je samo dva sata kasnije ušao u Zemljinu atmosferu.

Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, čak 99 odsto asteroida manjih od 30 metara u prečniku, koji se nalaze blizu Zemlje, još nije otkriveno. Što je kamen manji, to mora biti bliže atmosferi, kako bi ga naučnici detektovali. 

U nekim slučajevima, zaklanja ih svetlost Sunca, što je bio slučaj i sa meteorom koji je eksplodirao nad Čeljabinskom u Rusiji 2013. godine. Od posledica tog udara, razbijeni su mnogi prozori, a povređeno više od 1.600 ljudi.

Svemirske agencije širom sveta rade na novim tehnologijama za detekciju asteroida pre njihovog kontata sa Zemljom, a jedna od najnaprednijih je deo NASA-inog "Surveyor" satelita, koji bi trebalo da bude lansiran 2027. 

Od naredne godine bi observatorija "Vera C. Rubin" iz Čilea trebalo da započne novu katalogizaciju Sunčevog sistema, što bi trebalo da pomogne u lovu na asteroide.

Komentari (0)

Magazin