Nauka

Novi satelit u svemiru u borbi protiv klimatskih promena: Pratiće emisije metana u naftnoj i gasnoj industriji

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

20:06

Novi satelit u svemiru u borbi protiv klimatskih promena: Pratiće emisije metana u naftnoj i gasnoj industriji
Novi satelit u svemiru u borbi protiv klimatskih promena: Pratiće emisije metana u naftnoj i gasnoj industriji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi satelit, koji iz svemira precizno prati i određuje emisije metana u naftnoj i gasnoj industriji, biće lansiran u takvu misiju danas iz Kalifornije.

Satelit, pod nazivom MetanSAT, podržali su Guglova matična kompanija ''Alphabet Inc'' i grupa ''Environmental Defence Fund'', preneo je Rojters.

Svemirska letelica biće deo sve veće flote satelita u orbiti, koji treba da pomognu u borbi protiv klimatskih promena objavljivanjem podataka o emisijama nevidljivog, ali veoma snažnog gasa staklene bašte.

Dok Evropska svemirska agencija i drugi satelitski uređaji za praćenje već pružaju podatke o emisiji metana, MetanSAT davaće više detalja i imaće mnogo šire vidno polje.

Američka NVO Fond za zaštitu životne sredine (EDF) saopštila je da će podaci uticati na utvrđivanje odgovornosti za više od 50 naftnih i gasnih kompanija, koje su se na klimatskom samitu u Dubaiju COP28 u decembru obavezale da će dovesti upotrebu metana na nulu i eliminisati rutinsko spaljivanje gasa.

To bi trebalo da pomogne onima koji se pripremaju za prilagođavanje za predstojeće propisa o metanu u EU i SAD, uključujući i naknadu za zagađenje metanom.

MetanSAT je razvijen u saradnji sa Novozelandskom svemirskom agencijom i Univerzitetom Harvard, između ostalih, a podaci će biti dostupni javnosti kasnije ove godine, saopštio je EDF.

Gugl klaud obezbediće računarske mogućnosti za obradu informacija, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin