Nauka

Otkriveni nepoznati radio-talasi iz centra galaksije Mlečni put, naučnici tvrde: Nikada nismo videli nešto slično

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

15:52

Otkriveni nepoznati radio-talasi iz centra galaksije Mlečni put, naučnici tvrde: Nikada nismo videli nešto slično
Otkriveni nepoznati radio-talasi iz centra galaksije Mlečni put, naučnici tvrde: Nikada nismo videli nešto slično - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Astronomi su otkrili neobične signale koji dolaze iz pravca centra galaksije Mlečni put, koji se ne uklapaju u postojeći obrazac promenljivog radio izvora, što bi moglo ukazati na novu klasu zvezdanog objekta.

“Najčudnije svojstvo ovog novog signala je da ima veoma visoku polarizaciju. To znači da njegova svetlost oscilira samo u jednom smeru, ali se vremenom taj smer rotira“, rekao je Citeng Vang, vodeći autor nove studije i profesor sa Univerziteta u Sidneju, a piše portal “Sajens dejli“.

Naveo je da svetlost objekta, koja dolazi iz centra naše glalaksije, takođe dramatično varira, a da se signal uključuje i isključuje očigledno nasumično.

“Nikada nismo videli nešto slično“, naveo je Vang.

Mnoge vrste zvezda emituju promenljivu svetlost u elektromagnetnom spektru.

Pulsari, supernove, plamteće zvezde i brzi radijski rafali su vrste astronomskih objekata čija svetlost varira.

“Prvo smo mislili da bi to mogao biti pulsar - vrlo gusta vrsta rotirajuće zvezde - ili pak vrsta zvezde koja emituje ogromne solarne baklje. Ali signali iz ovog novog izvora ne odgovaraju onome što očekujemo od ovih vrsta nebeskih objekata“, rekao je Vang.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin