Nauka

Šta su solarne oluje - Opasnost po zdravlje, elektroenergetske sisteme i satelite

Komentari

Autor: Phys.org/ A.T.

27/05/2021

-

22:51

Šta su solarne oluje - Opasnost po zdravlje, elektroenergetske sisteme i satelite
Šta su solarne oluje - Opasnost po zdravlje, elektroenergetske sisteme i satelite - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Pre nekoliko dana više miliona tona izuzetno vrelog gasa odvojilo se od površine Sunca i krenulo na put do Zemlje dug 90 miliona milja. 

Ova erupcija gasa sa Sunca nije bila posebno jaka u odnosu na uslove koji vladaju u svemiru, ali kada stigne do zemljinog magnetnog polja stvoriće izuzetno jaku geomagnetnu oluju koja dugo nije viđena. Ovaj događaj je podsetnik da se Sunce probudilo iz višegodišnje slabe aktivnosti. 
Mada nikome nisu vidljivi golim okom, geomagnetni talasi stvaraju solarne oluje koje mogu da ometaju rad električne mreže,  dok posebno ometaju radio komunikaciju. Najvažnije je napomenuti da se posade u avionima tokom leta izlažu u tim trenucima visokim nivoima radijacije, dok ometanja utiču i na rad satelita. 

Pixabay

 

Sunce je prošle godine započelo novi jedanaestogodišnji ciklus zračenja koji će svoj vrhunac da dostigne 2025. godine. Zračenje koje bude stiglo do Zemlje uticaće izuzetno mnogo na funkcionisanje elektronskih uređaja što donosi velike probleme ljudima koji se sve više oslanjaju na tehnologiju. Poslednja velika sunčeva oluja bila je pre 17 godina.  

Kejtlin Durkovič, specijalni asistent predsednika SAD Džozefa Bajdena istakla je na konferenciji o vremenu da mnogi misle da su uticaji iz svemira fikcija. 

Opasnost iz svemira vreba

Godine 2017. solarna oluja prouzrokovala je smetnje na radio signalima i utišala ih u vreme kada je uragan pete kategorije počeo da besni Karipskim morem. Dve godine ranije solarne oluje izbacile su iz rada sistem za globalno pozicioniranje u severoistočnom delu SAD što bi danas dovelo do velike opasnosti jer je na ulicama veliki broj samoautonomnih vozila. 

Pixabay

 

Piloti su u posebnoj opasnosti jer u trenutku udara solarne oluje mogu da obole od katarakte, dok je ženski deo posade u velikoj opasnosti jer posledice mogu da budu da dožive pobačaj. 

U martu 1989. solarna oluja koja je prošla kroz Kvebek izazvala je nestanak električne energije koji je trajao devet sati. U izveštaju koji je Geofizička unija objavila 2017. predviđa se da bi čak 66 odsto populacije SAD moglo da trpi posledice od udara solarnih oluja uključujući i ekonomske gubitke koji bi mogli da iznose više od 41 milijarde dolara.  

Administracija Baraka Obame počele je da razvija strategiju o izbegavanju opasnosti od solarnih oluja. Donald Tramp je prošle godine potpisao zakon kojim je krenula izrada tehnologije kako bi se poboljšali sistemi za predviđanje vremenskih prilika i uticaja iz svemira. 

Među naučnicima se vodi debata koliko mi, ustvari, možemo da uradimo na zaštiti ranjivih delova naše planete od zračenja koje dolazi sa Sunca. Jedan od predloga je upotreba razmagnetisanog čelika za izgradnju strujnih transformatora kao i ugrađivanje sistema za prednaponsku zaštitu ali bi najbolja odbrana bilo, slažu se naučnici, bolje predviđanje vremenskih prilika. 

Uskoro bi trebao da bude predstavljen novi sistem koji je razvio Univerzitet u Mičigenu koji će pružiti znatnu pomoć u predviđanju vremenskih neprilika koje stižu iz svemira.

Tokom petnaest godina SAD i Engleska su napravili sistem za predviđanje svemirske vremenske prognoze koji na dnevnoj bazi daje izveštaje i upozorava na opasnosti kojima mogu da budu izloženi piloti, energetski sistemi i sateliti. Međutim, iako mogu da upozore na opasnosti, današnji sistemi ne mogu da predvide koliko će biti jaki udari iz svemira sve dok ne dođu na udaljenost od miliona milja od naše planete. U tom trenutku solarnoj oluji preostaje još oko 60 do 90 minuta da stigne do Zemlje. 

Solarne oluje događaju se tokom ciklusa koji traju 11 godina i tada se menja polaritet magnetnog polja Sunca. Sa površine Sunca odvaja se sunčeva plazma koja nastavlja kretanje ka unutrašnjem svemiru i potencijalno šalje sunčevu oluju koja putuje ka Zemlji.

Najjača zabeležena geomagnetna oluja desila se 1859. godine kada su prestali sa radom telegrafski sistemi i prekinuli vezu između Severne Amerike i Evrope. Kada bi Zemlju danas pogodila oluja te jačine, milioni, možda i milijarde ljudi bi ostalo bez struje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin