Nauka

Vang Japing - prva Kineskinja koja je izašla u šetnju svemirom

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

20:10

Vang Japing - prva Kineskinja koja je izašla u šetnju svemirom
Vang Japing - prva Kineskinja koja je izašla u šetnju svemirom - Copyright Tanjug AP/Guo Zhongzheng/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vang Japing je postala prva Kineskinja koja je izašla u šetnju svemirom u okviru svoje šestomesečne misije na kineskoj svemirskoj stanici.

Njen kolega astronaut Žai Žiđang napustio je glavni modul stanice u nedelju uveče, Vang mu se nešto kasnije pridružila da instaliraju opremu i testiraju mehaničku ruku svemirske stanice i oboje su se tek u ponedeljak rano ujutru vratili u orbitalnu stanicu, preneo je AP.

Treći član posade Je Guangfu pomogao im je iz kosmičke stanice, navodi se na sajtu Kineske svemirske agencije.

Vang (41) i Žai (55) su već učestvovali u misijama na kineskim eksperimentalnim svemirskim stanicama koje se više ne koriste, a astronaut Žai je prvi Kinez koji je pre 13 godina izašao u šetnju svemirom.

Tanjug AP/Guo Zhongzheng/Xinhua via AP

 

Modul Tianhe će sledeće godine biti povezan sa još dva dela svemirske stanice, nakon čega će ovaj kineski orbitalni kompleks biti težak oko 66 tona, čak 384 tone lakši od prve Međunarodne svemirske stanice koja je lansirana 1998. godine i bila teška 450 tona.

Kineski vojni svemirski program planira da u naredne dve godine pošalje više posada na ovu stanicu kako bi bila potpuno funkcionalna.

Sovjetska kosmonautkinja Svetlana Savickaja bila je prva žena koja je 1984. godine izašla u svemir, a Ketrin Salivan je postala prva Amerikanka koja je to učinila nešto kasnije iste godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin