Tehnologija

Spejs Iks pre sledećeg leta u svemir morao da popravi toalet iz kojeg curi urin

Komentari

Autor: Jutarnji

27/10/2021

-

17:35

Spejs Iks pre sledećeg leta u svemir morao da popravi toalet iz kojeg curi urin
Spejs Iks pre sledećeg leta u svemir morao da popravi toalet iz kojeg curi urin - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll, Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Američka kompanija Spejs Iks suočila se s neočekivanim problemima tokom lansiranja astronauta u svemir.

Vilijam Gerstenmajer, potpredsednik Spejs Iksa (koji je nekada radio za NASA) rekao je da se tokom prvog privatnog leta Spejs Iksa prošlog meseca odvojila jedna cevčica zbog čega se po podu kapsule Dragon prolio urin, prenosi Gardijan.

Kompanija i NASA žele biti sigurne da neće doći do novog curenja vode i urina pre nego što u svemir lansiraju novu kapsulu s astronautima. Lansiranje rakete zakazano je za nedelju ujutro iz Kenedi svemirskog centra.

"Otklonili smo ovaj problem, struktura je potpuno zavarena, pa sad više nema delova koji mogu da se odlepe i odvoje", rekao je Gerstenmajer.

Potpredsednik kompanije objasnio je da je u kapsuli Dragon koja se trenutno nalazi u orbiti, iscurilo manje urina u modulu letelice nego u onoj koja je vozila četvoro putnika/astronauta na nedavnom privatnom trodnevnom letu, a razlog tome je to što je ekipa NASA provela dva dana kraće na svom svemirskom putovanju.

Gerstenmajer je rekao da Spejs Iks sprovodi testove kako bi se osigurali da prolivena tečnost nije oštetila kapsulu tokom poslednjih šest meseci. 

"Svako strukturno oštećenje moglo bi ugroziti astronaute na njihovom povratku na Zemlju sledećeg meseca. Završni testovi trebali bi biti završeni do kraja nedelje", rekao je Gerstenmajer.

Lansiranje u nedelju biće četvrto lansiranje astronauta NASE raketom Spejs Iksa i ukupno peti let s posadom. Posle povlačenja flote Spejs šatla 2011. godine, NASA se obratila Spejs Iksu i Boingu kako bi prevezla posadu do i od svemirske stanice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin