Tehnologija

Prvi problemi misije Lusi: Jedno solarno krilo se nije raširilo u potpunosti

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

23/10/2021

-

19:34

Prvi problemi misije Lusi: Jedno solarno krilo se nije raširilo u potpunosti
Prvi problemi misije Lusi: Jedno solarno krilo se nije raširilo u potpunosti - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Letelica Lusi poletela je 16. oktobra na dvanaestogodišnju misiju ka Jupiteru. Posle uspešnog odvajanja od rakete letelica je raširila oba solarna kružna krila koja su duga po 7.3 metra i imaju oblik suncobrana. Međutim, Američka svemirska agencija (NASA) je dobila potvrdu da se samo jedno krilo potpuno raširilo, dok je drugo rašireno samo delimično. 

Naučnici trenutno rade na analizi podataka koliko se tačno krilo raširilo. Dobra vest je da polurašireno krilo ipak može da sakuplja energiju od Sunca koja je dovoljna da letelica nesmetano leti ka svom cilju.

Lusi je proteklih dana letela u bezbednosnom režimu dok danas prelazi u režim krstarenja, prenosi NASA. 

Ovaj način putovanja povećava autonomiju letelice što će biti veoma važno za uspeh putovanja.  Međutim, tim naučnika radi na promeni podešavanja letelice i nastoji da do kraja sledeće sedmice i drugo krilo raširi u potpunosti.

 

 

Zbog nastalog problema tim je odložio planiran početak rada mernih instrumenata na letelici kako bi mogli da se fokusiraju na rešenje trenutnog  problema.

Lusi je lansirana sa kosmodroma Kejp Kanaveral na Floridi. Krenula je ka Jupiteru a zadatak joj je da istražuje asteroide koji se okreću oko njega. 

Tokom misije Lusi će leteti pored raznih vrsta asteroida, posebno pored Trojanskih asteroida, čime će ući u istoriju kao prva letelica koja je proučavala mnogo različitih vrsta ovih nebeskih tela. 

Naučnici pretpostavljaju da su Trojanski asteroidi, ustvari, fosili iz doba nastanka planeta. Administrator NASA, Bil Nelson istakao je da je ova misija u ime nauke kako bi bolje razumeli svemir i naše mesto u njemu.

Tomas Zurbučen, administrator za naučne misije istakao je posle uspešnog lansiranja da je zatvoren krug misije čija priprema je počela 2017. godine.

 

 

Misija je nazvana Lusi, po pronađenom fosilnom skeletu jednog od najstarijih ljudskih predaka.

Naučnici su uvereni da su Trojanski asteroidi ostaci materijala od kojeg su nastale velike planete. Njihovim proučavanjem može se doći do podataka o nastanku našeg solarnog sistema na isti način kao što je proučavanjem fosilizovanog skeleta Lusi promenjen naš način razumevanja evolucije čoveka. 

Trojanski asteroidi koji orbitiraju oko Jupitera nalaze se tačno na pola udaljenosti ove planete od Sunca. 

Očekuje se da letelica stigne na destinaciju 2027. godine. Plan je da obavi četiri kružna leta oko planete, a zatim, da se vrati na Zemlju 2033. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin