Tehnologija

Kineski Šendžou-13 uspešno stigao na Kinesku svemirsku stanicu i započeo šestomesečnu misiju boravka u svemiru

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2021

-

10:52

Kineski Šendžou-13 uspešno stigao na Kinesku svemirsku stanicu i započeo šestomesečnu misiju boravka u svemiru
Tanjug/AP/Wang Jiangbo - Copyright Tanjug/AP/Wang Jiangbo

veličina teksta

Aa Aa

Kineska letelica Šendžou-13 sa tri astronauta stigla je na svemirsku stanicu gde bi trebalo da ostane rekordnih šest meseci, potvrdila je državna svemirska agencija.

Šendžou-13 sa tri člana posade lansiran je juče raketom Long Marč-2F iz Centra za lansiranje satelita Ðiućuen na severozapadu Kine, a nekoliko sati kasnije astronauti su pristali na kinesku svemirsku stanicu, gde bi prema planu trebalo da postigne novi rekord u dužini vremena provedenog u svemiru, navodi AP.

Očekuje se da nakon pristajanja na modul Tianhe započne misija koja će nastaviti rad prve posade na izgradnji kineske svemirske stanice.

Prva poseta je izvela dve svemirske šetnje pre nego što se sredinom septembra vratila sa svog 90-dnevnog boravka, a u novoj posadi su dva veterana svemirskih putovanja, pilot DŽai DŽigang (55), Vang Japing (41), a jedina i prva žena u kineskoj misiji koja će prošetati svemirom, Je Guangfu (41).

Tročlana ekipa imaće tri svemirske šetnje radi instaliranja opreme u okviru priprema za proširenje stanice, a Kina planira da pošalje više posada na stanicu u naredne dve godine kako bi je učinile potpuno funkcionalnom.

U postojećoj Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) sarađuju Rusija, SAD, Kanada, Evropa i Japan, a Kina je blokirana i ne može da učestvuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin