Nauka

Otkriće iz dubina: Naučnici pronašli veoma retku vrstu ribe sa providnom glavom i rotirajućim očima

Komentari

Autor: The Guardian

01/09/2022

-

21:03

Otkriće iz dubina: Naučnici pronašli veoma retku vrstu ribe sa providnom glavom i rotirajućim očima
Macropinna microstoma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U mračnoj i nepoznatoj zoni okeana, između 600 i 800 metara ispod površine, postoje ribe koje očaravajućim smaragdnim očima, kroz svoje providne glave, mogu da gledaju iznad sebe. Ove kupole, ogromna sferična sočiva, stoje na paru dugih, srebrnkstih očnih cevi, zbog čega je njihovo prepoznatljivo ime "riba teleskop" (Macropinna microstoma).

Zelena boja očiju, (koja nastaje obično od žutog pigmenta) ima funkciju naočara za sunce koje im pomažu u lovu. U dubokim vodama okeana nema mesta za sakrivanje, pa su mnoge životinje razvile svetleće trbuhe. Bioluminiscentni plen je teško razlikovati od zagušene plave sunčeve svetlosti koja se probija, pa su ovakvi stomaci pogodni da sakriju siluetu životinje i zaštite ih. Ali teleskop ribe su korak ispred njih, piše Gardijan.

"Njihov zeleni očni pigment omogućava razlikovanje sunčeve svetlosti od bioluminiscencije", kaže Brus Robison, morski biolog u Akvarijumu Monterej Bej u istraživačkom Institutu u Kaliforniji. Pomaže im da jasno vide životinje koje pokušavaju da "obrišu" svoju senku.

Cevaste oči su vrlo osetljive i upijaju mnogo svetlosti , što je svakako korisno u tamnim dubinama zone sumraka. Međutim, prava misterija za Robisona je bila pozicija očiju nagore, usmerena ka vodi, baš iznad njihovih glava.

"Uvek me je čudilo što su im oči uperene nagore, ali vidno polje nije uključivalo njihova usta. Zamislite da pokušavate da jedete komadiće hrane koji plutaju ispred vas, dok gledate u plafon"", rekao je Robison.

Ali nakon što su godinama nailazili samo na mrtve, mrežom ulovljene primerke, Robison i njegovi saradnici su konačno dobili priliku da prouče žive primerke zahvaljujući  kamerama visoke rezolucije na vozilu s daljinskim upravljanjem.

"Odjednom mi se 'sijalica upalila' i pomislio sam 'Aha, znači to se događa!'", rekao je. "Mogu da rotiraju oči", što znači da prate plen koji se kreće kroz vodu, sve dok im se ne nađe ispred usta.

Promatrajući žive primerke, Robison je došao do saznanja koje je prethodnim naučnicima promaklo.

"Ove vrste imaju kupolu preko očiju kao na borbenom avionu", rekao je, misleći na providni prednji deo njihovog tela. To pre nije bilo uočeno jer je bilo pokidano na svim uzorcima koji su bili izneti na površinu. Ove kupole im možda štite oči, dok otimaju hranu iz bodljikavih pipaka sifonofora - životinja koje plutaju kroz duboko more u dugim, smrtonsnim nitima, kao mrežama.

Zanimljivo je, da su pojedine jedinke nađene sa smešom hrane u stomacima, sačinjenom između ostalog i od sifonoforinih pipaka, nekih vrsta kojima se sifonofore hrane, kao i malih rakova - kopepoda. Moguće je da je njihova taktika da doplivaju do sifonofora i grickaju plen koji se nalazi stisnut u njihovim pipcima, uz to koristeći providni štit za zaštitu zelenih očiju od uboda.

Nije lako susresti se sa njima u dubini. Robison navodi da je u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri, ove 15 centimetara duge ribe, video samo 8osam puta.

"Provodimo zaista mnogo vremena istražujući morske dubine, i mogu sa sigurnošću da potvrdim da su veoma retke", rekao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin