Nauka

Prva rotacija posade na "Božanskom brodu": Kina poslala tri astronauta u novoizgrađenu svemirsku stanicu

Komentari

Autor: Rojters

29/11/2022

-

20:19

Prva rotacija posade na "Božanskom brodu": Kina poslala tri astronauta u novoizgrađenu svemirsku stanicu
Prva rotacija posade na "Božanskom brodu": Kina poslala tri astronauta u novoizgrađenu svemirsku stanicu - Copyright Tanjug/Liu Lei/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kina je poslala svemirski brod sa tri astronauta na svoju svemirsku stanicu za prvu rotaciju posade u kineskoj svemirskoj istoriji, pokrenuvši operaciju druge naseljene ispostave u niskoj orbiti Zemlje nakon Međunarodne svemirske stanice koju vodi NASA.

Svemirska letelica Šendžou-15, ili "Božanski brod", sa tri putnika lansirana je na raketi Long March-2F iz centra za lansiranje satelita Jiukuan u pustinji Gobi u 23.08 po lokalnom vremenu, javila je kineska državna televizija.

Šendžou-15 je bila poslednja od 11 misija, uključujući tri prethodne sa posadom, koje su u aprilu 2021. u počele sklapanje "Nebeske palate", kako je u Kini poznata ova stanica sa više modula.

Nova tri astronauta preuzeće dužnost od posade Šendžou-14 koja je stigla početkom juna, prenosi Rojters. Očekuje se da će se prethodni članovi posade vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednonedeljne primopredaje koja će takođe utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šest astronauta, što je još jedan rekord za kineski svemirski program.

Tanjug/Ren Junchuan/Xinhua via AP

 

Svemirska ispostava je u novembru dobila svoj sadašnji oblik "T" sa dolaskom poslednjeg od tri cilindrična modula.

Stanica ima projektovani životni vek od najmanje decenije, a očekuje se da će rezidentni astronauti sprovesti preko 1.000 naučnih eksperimenata - od proučavanja kako se biljke prilagođavaju u svemiru do toga kako se tečnosti ponašaju u mikrogravitaciji.

"Nebeska palata" je bila kulminacija skoro dve decenije kineskih misija u svemir. Kineski svemirski letovi sa ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u maloj kapsuli boje bronze, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.

Svemirska stanica bila je i simbol rastućeg uticaja Kine i izazivač Sjedinjenih Država u tom domenu, nakon što je bila isključena iz projekta Međunarodne svemirske stanice ISS 2011. godine.

Tokom misije Šendžou-15 posada će živeti i raditi na svemirskoj stanici šest meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin