Nauka

Astronomi novom tehnikom otkrili gigantsku crnu rupu, jednu od najvećih ikada viđenih u svemiru

Komentari

Autor: CNN

29/03/2023

-

22:41

Astronomi novom tehnikom otkrili gigantsku crnu rupu, jednu od najvećih ikada viđenih u svemiru
Astronomi novom tehnikom otkrili gigantsku crnu rupu, jednu od najvećih ikada viđenih u svemiru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Astronomi su koristeći novu tehniku otkrili ultramasivnu crnu rupu za koju se smatra da je jedna od najvećih ikada viđenih. Nalazi, koje je objavilo Kraljevsko astronomsko društvo, pokazuju da je crna rupa više od 30 milijardi puta veća od mase Sunca što je podatak zapanjujuć čak i za astronome.

Istraživači su to opisali kao „izuzetno uzbudljivo“ otkriće koje otvara „zanimljive“ mogućnosti za otkrivanje novih crnih rupa. Tim koji su predvodili naučnici sa Univerziteta Darem u Velikoj Britaniji, koristio je tehniku poznatu kao gravitaciono sočivo, pri čemu se obližnja galaksija koristi kao džinovsko lupa za prelamanje svetlosti sa udaljenijeg objekta.

Ovo im je omogućilo da pažljivo ispitaju na koji način je svetlost koju iskrivi crna rupa unutar galaksije stotina miliona svetlosnih godina udaljene od Zemlje.

Za potvrdu veličine crne rupe korišćene su i superkompjuterske simulacije i slike koje je snimio svemirski teleskop Habl, prenosi CNN.

Ovo je prva crna rupa pronađena korišćenjem gravitacionog sočiva koje simulira svetlost koja putuje kroz univerzum stotinu hiljada puta, navodi se u saopštenju Kraljevskog astronomskog društva.

"Ova konkretna crna rupa, koja je otprilike 30 milijardi puta veća od mase našeg Sunca, jedna je od najvećih ikada otkrivenih i na gornjoj granici koliko verujemo da crne rupe teoretski mogu postati, tako da je to izuzetno uzbudljivo otkriće. Većina najvećih crnih rupa za koje znamo je u aktivnom stanju, gde se materija privučena blizu crne rupe zagreva i oslobađa energiju u obliku svetlosti, rendgenskih zraka i drugog zračenja. Međutim, gravitaciono sočivo omogućava proučavanje neaktivnih crnih rupa, nešto što trenutno nije moguće u udaljenim galaksijama. Ovaj pristup bi nam omogućio da otkrijemo još mnogo crnih rupa izvan našeg lokalnog univerzuma i otkrijemo kako su ovi egzotični objekti evoluirali dalje u kosmičkom vremenu", rekao je vodeći autor studije Džejms Najtingejl, opservacioni kosmolog sa Odeljenja za fiziku Univerziteta Darem

Istraživači veruju da je ovo otkriće značajno jer „otvara primamljivu mogućnost da astronomi mogu otkriti daleko neaktivnije i ultramasivnije crne rupe nego što se ranije mislilo“ i „istražuju kako su postale tako velike“, navodi se u saopštenju. 

Priča o ovom konkretnom otkriću započela je 2004. godine kada je astronom sa Univerziteta Duram, naučni saradnik Alister Edž, primetio džinovski luk gravitacionog sočiva kada je pregledao slike istraživanja galaksije.

Tim je sada ponovo razmotrio otkriće i dalje ga istražio uz pomoć NASA teleskopa Habl i superkompjutera DiRAC COSMA8. 

Ultramasivne crne rupe su najmasivniji objekti u svemiru i retko otkriće za astronome. Njihovo poreklo nije objašnjeno, a neki veruju da su nastale spajanjem galaksija pre milijardi godina.  

Svaki put kada se jedna galaksija spoji sa drugom, zvezde se gube, a crna rupa dobija na masi - što objašnjava neverovatno veliku masu nekih crnih rupa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin