Nauka

Kineski rover na Marsu još u hibernaciji: "Buđenje" poremetila velika količina peska i prašine

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

17:11

Kineski rover na Marsu još u hibernaciji: "Buđenje" poremetila velika količina peska i prašine
Kineski rover na Marsu još u hibernaciji: "Buđenje" poremetila velika količina peska i prašine - Copyright Tanjug AP/CNSA

veličina teksta

Aa Aa

Robotizovani kineski rover Džurong, koji se nalazi Marsu od maja 2022, najverovatnije je bio izložen prekomernom nagomilavanju peska i prašine i zato se nije probudio iz ''sna'', saopštio je danas dizajner istraživačke misije na Marsu, Dženg Rongćjao, prekinuvši tako višemesečnu tišinu o statustu rovera.

Motorizovani rover Džurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, trebalo je da se ''probudi'' u decembru nakon što je ušao u planirani režim spavanja u maju 2022. godine, jer je pad sunčevog zračenja sa dolaskom zime uticao na smanjenje proizvodnje električne energije, prenosi Rojters.
''Pratimo ga svaki dan i verujemo da se nije probudio jer sunčeva svetlost još nije dostigla minimalni nivo za proizvodnju električne energije'', rekao je Dženg.

Kamera na brodu američke svemirske agencije (NASA) sonde koja kruži oko Marsa pokazala je da se kineski rover nije pomerio barem od septembra.

Rover Džurong, koji teži oko 240 kilograma, ima šest naučnih instrumenata, uključujući topografsku kameru visoke rezolucije, imao je zadatak da proučava površinsko tlo i atmosferu planete, nakon što je na nju sleteo u maju 2021.

Džurong je takođe tražio znakove drevnog života, uključujući bilo koju podzemnu vodu i led, koristeći radar koji je prodirao ispod površoine zemljišta.

''Rover je u istraživanju površine Marsa proveo 358 dana i proputovao 1.921 metar, što je daleko premašilo prvobitni vremenski raspon misije od tri meseca'', rekao je Dženg.

Osim Džuronga, na Marsu trenutno rade još dva rovera, ''Istrajnost'' i ''Radoznalost'', i oba pripadaju Američkoj svemirskoj agenciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin