Nauka

NASA napravila centar za simulaciju života na Crvenoj planeti: Četiri volontera godinu dana živeće kao na Marsu (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews

12/04/2023

-

20:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Četiri male sobe, teretana i puno crvenog peska, novo je stanište NASA za simulaciju Marsa, u kojem će volonteri živeti po godinu dana da bi testirali kakav će biti život za buduće misije na susednoj planeti.

Objekat, kreiran za tri planirana eksperimenta za istraživanje zdravlja i performansi posade (CHAPEA), nalazi se u ogromnom istraživačkom centru američke svemirske agencije u Hjustonu, Teksas. 

Euronews

 

 

Četiri volontera će početi prvo ispitivanje ovog leta, tokom kojeg NASA planira da prati njihovo fizičko i mentalno zdravlje kako bi bolje razumela ljudske mogućnosti za tako dugu izolaciju. S tim podacima, NASA će bolje razumeti "korišćenje resursa" na Marsu, rekla je Grejs Daglas, vodeći istraživač eksperimenta CHAPEA.

Euronews

 

„Bitno je da shvatimo kako da ih podržimo onim što im pružamo, i to će biti zaista važna informacija za donošenje tih kritičnih odluka o resursima,“ rekla je Daglas prilikom obilaska prostora koji simulira Mars, prenosi Euronews.

Misija na ovolikoj udaljenosti mora se sprovesti sa "veoma strogim ograničenjima," dodala je ona. 

Volonteri će živeti u kući od 160m2, nazvanoj "Mars Dune Alpha," koji uključuje dva kupatila, vertikalnu farmu za uzgoj salate, sobu posvećenu medicinskoj nezi, prostor za opuštanje i nekoliko radnih stanica. 

Vazdušna komora vodi do "spoljne" rekonstrukcije okoline Marsa iako se i ona nalazi unutar hangara. Nekoliko komada opreme koju bi astronauti verovatno koristili razbacano je po podu prekrivenom crvenim peskom, uključujući meteorološku stanicu, mašinu za pravljenje cigli i mali staklenik.

Tu je i traka za trčanje po kojoj će izmišljeni astronauti hodati zakačeni za trake kako bi simulirali manju gravitaciju crvene planete. 

"Zaista ne možemo dozvoliti da samo šetaju u krug šest sati," našalila se Suzan Bel, šefica NASA laboratorije za zdravlje i posmatranje ponašanja. 

Četiri volontera će koristiti traku za trčanje da simuliraju duga putovanja po Marsu radi prikupljanja uzoraka, prikupljanja podataka ili izgradnje

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin