Život

Svemirska moda: Budući NASA šetači po Mesecu imaće unapređena odela

Komentari

Autor: AP

15/03/2023

-

23:58

Svemirska moda: Budući NASA šetači po Mesecu imaće unapređena odela
Tanjug/AP/David J. Phillip - Copyright Tanjug/AP/David J. Phillip

veličina teksta

Aa Aa

Astronauti koji se sredinom ove decenije budu šetali po Mesecu imaće doteranija, fleksibilnija svemirska odela koja če biti u različitim veličinama.

Kako će tačno izgledati za sada ostaje tajna kao što je u svetu mode i običaj.

Tanjug/AP/David J. Phillip

 

Kompanija koja dizajnira svemirska odela nove generacije, Akiom Space, saopštila je u sredu da planira da ima nove verzije za potrebe obuke astonauta NASA koja je planirana na leto.

"Mesečeva garderoba" će biti bela kao što je bila tokom NASA programa Apolo pre više od pola veka, navodi kompanija. U pitanju su praktični i sigurnosni razlozi da bi odelo moglo da reflektuju toplotu i da rashlađuju buduće šetače po Mesecu, navodi AP.

Tanjug/AP/David J. Phillip

 

Odela će obezbediti veću fleksibilnost i veću zaštitu od surovog okruženja na Mesecu, a kako kažu u kompaniji iz Hjustona, biće u dovoljnom rasponu različitih veličina.

NASA je dodelila Akiom Space ugovor od 228,5 miliona dolara da obezbedi opremu za prvo sletanje na Mesec u više od 50 godina. Svemirska agencija planira da najranije krajem 2025. spusti dva astronauta na južni pol Meseca.

Tanjug/AP/David J. Phillip

 

Na prezentaciji koja je održana u sredu u Hjustonu, model Aksioma je predstavio tamno svemirsko odelo, radeći čučnjeve i uvijanje u struku kako bi demonstrirao njegovu fleksibilnost. Kompanija je rekla da će konačna verzija biti drugačija, uključujući boju.

„Ne želim da se iko u to meša“, rekao je Rasel Ralston iz Akioma

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin