Nauka

Nasin rover Zemljanima poslao veličanstvenu fotografiju kratera Belva na Marsu

Komentari

Autor: NASA

22/05/2023

-

21:19

Nasin rover Zemljanima poslao veličanstvenu fotografiju kratera Belva na Marsu
Nasin rover Zemljanima poslao veličanstvenu fotografiju kratera Belva na Marsu - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

Nasin rover Perseverance trenutno se nalazi na ivici velikog kratera na Marsu, a sa Zemljanima je podelio fotografiju veličanstvenog pogleda koji se pred njim pruža.

Tražeći tragove mogućnosti za postojanje života, rover je napravio 152 fotografije Belva kratera, koje je svemirska agencija spojila u mozaik i objavila kao video koji možete pogledati ovde.

 

 

"Misije rovera na Marsu obično podrazumevaju ispitivanje tla u malim ekspozicijama u neposrednom dometu. Zato je naš naučni tim bio tako oduševljen da snimi i proučava Belvu", istakla je Kejti Stak Morgan, jedna od naučnica misije Perseverance, u saopštenju.

Mars je prepun kratera koji su nastali usled udara asteroida i drugih tela iz svemira u tlo Crvene planete. Belva, zahvaljujući svojim ivicama, koje ogoljavaju geološku prošlost planete, nudi uvid u doba kada je na njoj nekada bilo vode. 

Nedaleko od kratera, rover je već našao dokaze da je na Marsu, pre više milijardi godina, kada je planeta bila toplija, vlažnija i izolovana gušćom atmosferom, tekla duboka reka. 

Naučnici sada pokušavaju da otkriju da li je na takvim mestima nekada moglo biti života, a potraga se nastavlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin