Nauka

"Reč 'Bog' je ništa drugo, nego izraz i proizvod ljudske slabosti": Ajnštajnovo pismo o religiji uskoro na aukciji

Komentari

Autor: Live Science

25/07/2023

-

22:54

"Reč 'Bog' je ništa drugo, nego izraz i proizvod ljudske slabosti": Ajnštajnovo pismo o religiji uskoro na aukciji
"Reč 'Bog' je ništa drugo, nego izraz i proizvod ljudske slabosti": Ajnštajnovo pismo o religiji uskoro na aukciji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pismo koje je Albert Ajnštajn poslao profesorki veronauke Marti Mank iz neimenovane škole ili koledža u Njujorku, uskoro će se naći na aukciji. U njemu se nalazio odgovor na pitanje koje je Munk ranije poslala čuvenom fizičaru.

"U ime učenika koji pohađaju seriju predavanja o religiji, želela bih da Vas pitam da li mislite da je moguće da moderni naučnik pomiri ideju da je svet stvorio Bog, odnosno viša sila, sa svojim naučnim znanjem", navela je profesorka u svom pismu.

Fizičar joj je 11. aprila 1950. godine odgovorio: "Osobi koja je manje ili više obučena u naučnom mišljenju strana je ideja religioznog kreacionizma (u originalnom smislu), jer na sve primenjuje standarde uzročne uslovljenosti. To ne opovrgava religiozna stanovišta, ali ih na neki način menja i prevazilazi".

U pismu Ajnštajn takođe navodi svoja razmišljanja o tome kako bi ljudi mogli da interpretiraju Boga, piše Live Science.

 

 

"Sve dok su se priče iz Biblije uzimale doslovno, bilo je očigledno kakva se vera očekuje od onih koji je čitaju. Ako, međutim, interpretirate Bibliju simbolički (metaforički), više nije jasno da li o Bogu zapravo treba misliti kao o ličnosti (a time ne kao o monoteističkom božanstvu), što je na neki način analogno ljudima. U tom slučaju, teško je utvrditi šta ostaje od vere u njenom originalnom smislu", napisao je naučnik.

Ajnštajn je odrastao u jevrejskoj porodici i održao vezu sa Jevrejima, iako nije verovao u Boga onakvog kako ga je opisivala Tora. Proveo je život pokušavajući da objasni kako je svemir nastao bez božanskog uticaja.

Njegov esej iz 1954. godine poznatom kao "Ajnaštajnovo pismo Bogu" iz 1954. godine prodat je na aukciji 2018. za 2,9 miliona dolara. U tom dokumentu fizičar je detaljno opisao zašto još u detinjstvu nije poverovao u biblijske priče i kako ga je to odvelo u "fanatičnu orgiju slobodoumlja". 

Ajnštajn je takođe napisao da je verovao u Spinozinog boga - amorfnog, bezličnog boga, odgovornog za pravila svemira, kakvog je prvi opisao holandski filozof Baruh Spinoza. U pismu takođe navodi: "Reč 'Bog' za mene je ništa drugo, nego izraz i proizvod ljudske slabosti". 

Druga Ajnštajnova pisma takođe su dostizala velike cene na aukcijama, pa je tako u maju prošle godine, jedan njegov rukopis, u kom se nalazi jednačina E=mc2 prodat za 1,2 miliona dolara.

Pismo Marti Munk nalazi se u "Rab kolekciji" specijalizovanoj za rukopise velikih istorijskih ličnosti i biće ponuđeno po početnoj ceni od 125.000 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin