Poznati

Od Madone do Kristin Stjuart: Ko je sve do sada igrao princezu Dajanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2021

-

18:38

Od Madone do Kristin Stjuart: Ko je sve do sada igrao princezu Dajanu
Od Madone do Kristin Stjuart: Ko je sve do sada igrao princezu Dajanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Film "Spencer" premijerno je prikazan u petak uveče, 3. septembra, na festivalu u Veneciji. U pitanju je još jedno ostvarenje inspirisano Dajanom, princezom od Velsa (1961-1997), koja je za života privlačila veliku pažnju na svakom koraku, a čini se da interesovanje za omiljenu Lejdi Di ne jenjava ni godinama nakon njene tragične smrti.

"Princezu naroda", kako je od milja nazivana Dajana, do sada se "pojavila" više od deset puta na televiziji i velikom platnu u interpretaciji popularnih glumica, čak se i Madona pojavila kao Lejdi Di u čuvenom "Saturday Night Live", a u nastavku je izbor ostvarenja koja su pobudila najveću pažnju publike i kritike.

Kristin Stjuart - "Spencer" (2021)

Velika prašina podigla se nakon objave da će američka glumica, zvezda "Samrak sage", Kristin Sjuart, igrati Dajanu. Prve kritike koje sada stižu iz Venecije, međutim, govore o tome da je ova mlada glumica zadivila maestralnom igrom i neverovatnom transformacijom.

profimedia

 

Drama u režiji Pabla Lorena, a za koju je scenario napisao Stiven Najt, prati tri dana iz života princeze tokom božićnih praznika 1991. godine koje je provela u Sandringemu i kada je donela odluku da se razvede od princa Čarlsa.

Stjuart je uoči premijere, govoreći na konferenciji za novinare na Veneciji, istakla da je uživala u stvaranju filma "Spencer" mnogo više nego u bilo čemu što je do sada radila.

"Kada gledam njene slike ili neki video, osećam kao da će svakog časa tlo početi da se trese i ne znam šta će se u narednom trenutku dogoditi. Mislim da se neki ljudi jednostavno rode sa tom nekom prodornom energijom i mislim da u celoj istoriji sveta nismo imali takve ljude", podelila je glumica svoj doživljaj Dajane.

Đina de Val - "Diana: A True Musical Story" (2021)

 

Mjuzikl "Diana: A True Musical Story", koji potpisuju Džo DiPijetro i Dejvid Brajan (tim nagrađen "Tonijem" za mjuzikl "Memfisa") i reditelj Kristofer Ešli, premijerno je izveden u San Dijegu 2019. godine.

Mjuzikl, koji je pokupio pohvale na Zapadnoj obali, prati Dajanin život od trenutka kada se udaje za princa Čarlsa i uloga Lejdi Di je poverena britanskoj glumici Đini de Val koja je mjuzikl opisala kao "priču o punoletstvu" i o ženi koja "pronalazi sopstvenu moć".

"Diana" bi trebalo od 1. decembra da se igra i na Brodveju, a dva meseca ranije biće emitovan na Netfliksu (snimljen mjuzikl u praznom pozorištu prošle godine sa namerom da se predstavi široj publici).

Elizabeth Debicki - "The Crown" (2022)

Striming servis Netfliks najavio je za narednu godinu premijerno emitovanje pete sezone serije "Kruna", a čije je snimanje i u toku. Nedavno je tek objavljana prva fotografija glumice Elizabet Debicki, koja će u novoj sezoni izneti lik Dajane.

profimedia

 

Iako se detalji scenarija drže u tajnosti, pretpostavlja se da će na malom ekranu biti prikazane "varnice" između Lejdi Di i princa Čarlsa, ali i kontroverzni intervju koji je princeza dala za BBC, te njena smrt u automobilskoj nesreći u tunelu u Parizu.

Ema Korin - "The Crown" (2020)

Prestižni "Zlatni globus" za ulogu Dajane u seriji "Kruna" dobila je Ema Korin, koja je igrala princezu tokom prvih godina braka sa budućim britanskim kraljem.

Ova dvadesetpetogodišnjakinja je dobila i mnoge druge pohvale za ulogu, a nedavno je u intervjuu za People izjavila da je ponudu da igra Lejdi Di doživela kao prosidbu. Kako je izjavila, ona se prvi put našla na setu dok je ekipa snimala treću sezonu. Tada joj još nije bila ponuđena uloga, već su kreatori serije želeli da dođe na čitajuću probu i provere ima li hemije sa  Džošom O'Konorom (princ Čarls).

profimedia

 

"Sećam se da smo nekoliko puta uradili scenu, kada se Ben (Caron, reditelj) okrenuo ka Suzan (Mackis, producent) i kazao: `Mogu li to sada da uradim? Potom je napravio potez kao da se spušta na kolena i upitao me: `Hoćeš li da budeš Dajana`? Osećala sam se kao da mi nudi brak", ispričala je za People Korin.

Boni Soper - "Harry & Meghan: A Royal Romance" (2018)

profimedia

 

U ovoj televizijskoj adaptaciji, koja je bazirana na "stvarnoj ljubavnoj priči" princa Harija i Megan Markl, govori o tome kako su se upoznali i kako se razvijala njihova veza, a Boni se pojavljuje u ulozi princeze Dajane tek u pojedinim scenama iz prošlosti, kao Harijevi "flešbekovi". Film je prikazan iste nedelje kad se odigralo venčanje Harija i Megan, a u nastavku filma "Harri & Meghan: Becoming Roial", koji je emitovan 2019, Soper će, takođe, ponoviti ulogu Dajane.

Naomi Vots - "Diana" (2013)

Verovatno je malo ko očekivato da će Naomi Vots dobiti toliko i tako loše kritike za neku od uloga koju je ostvarila. To se ipak desilo sa likom Dajane, koji je tumačila u filmu reditelja Olivera Hrišbigela. Autor je ovim ostvarenjem želeo da da omaž "princezi naroda", prikazujući poslednju godinu njenog života, ali je, prema ocenama većine kritičara, snimio "prazanu" priču.

profimedia

 

Vots će kasnije o ovom ostvarenju govoriti kao o brodu koji tone i koji je krenuo putem koji niko nije očekivao.

Dženeviv O'Rajli - "Diana: Last Days of a Princess" (2007)

Deceniju nakon smrti Dajane, snimljen je igrano-dokumentarni film koji pokriva poslednja dva meseca života voljene princeze. Autori su koristili arhivske snimke, ali i one koji nisu emitovani, razgovore sa urednicima novina i ljudima iz najbližeg Dajaninog okruženja, pokušavajući da odgonetnu okolnosti koje su dovele do njene tragične smrti.

 

Serena Skot Tomas - "Diana: Her True Story" (1993)

U televizijskoj drami, koja je rađena prema besteler biografiji princeze Dajane s potpisom Endrua Mortona, prvi put se u ulozi princeze pojavila Serena Skot Tomas. Ova glumica kasnije će biti široj publici poznata pre svega po ulozi u filmu o Džejmsu Bondu "Svet nije dovoljan", a javnost će mnogo posle 1993. saznati i da je na biografiji sa autorom radila lično Lejdi Di.

profimedia

 

Ketrin Oksenberg - "Charles i Diana: Unhappily Ever After" (1992)

Zvezdi hit serije "Dinastije" dva puta je povereno da igra Dajanu. Prvi put bilo je to u "The Royal Romance of Charles and Diana" iz 1982, a onda je deceniju kasnije ponovila ulogu u ovom ostvarenju iz 1992, koji je sniman i emitovan baš u vreme kada su priče o razvodu na britanskom dvoru ispunjavale naslovne strane.

Madonna - "Saturday Night Live" (1985)

Madona nije glumila Dajanu u nekoj drami, ali se jeste pojavila obučena kao Lejdi Di u hit šou programu "Saturday Night Live". Madona je za ovu priliku stavila i tijaru, a u skeču je predstavljen susret britanskog kraljevskog para sa američkim predsedničkim parom, Ronaldom i Nensi Regan. Pop zvezda je kasnije (2011) napisala i režirala "W.E.", film inspirisan "skandaloznom" ljubavnom pričom kralja Edvarda VIII i Volis Simpson.

Komentari (0)

Magazin