Poznati

Humanitarna organizacija Naomi Kempbel pod istragom

Komentari

Autor: Guardian

28/11/2021

-

15:37

Humanitarna organizacija Naomi Kempbel pod istragom
Naomi Kembel - Copyright AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Humanitarna organizacija manekenke Naomi Kempbel pod istragom je institucija Velike Britanije zbog sumnje na kršenje propisa koji se tiču upravljanja i finansija.

Organizacija "Fashion for Relief" (FFR) koju je Kempbel osnovala 2005. godine prikuplja novac za siromašnu decu širom sveta organizujući modne revije i druge događaje za zvanice iz visokog društva.

Do istrage je došlo nakon što je Fondacija za London, humanitarna organizacija koja je pod zaštitom gradonačelnika prestonice Britanije, saopštila da joj FFK duguje 50.000 funti, koje su za njih prikupljene pre dve godine u pop-up prodavnici garderobe luksuznih brendova. 

Pošto ni posle godinu dana fondacija nije dobila obećana sredstva, prijavila je organizaciju Komisiji za humanitarne organizacije. Inače, prema britanskom zakonodavstvu, humanitarne organizacije su u obavezi da prijave regulatoru sve što bi moglo da naškodi njihovim sredstvima ili reputaciji, pa će nadležni sada pokušati da otkriju:

  • Da li su upravljači FFR adekvatno ispoštovali svoje pravne dužnosti i odgovornosti predviđene zakonom;
  • Mehanizme upravljanja finansijama organizacije, uključujući troškove i plaćanja poverenicima za usluge koje pružaju;
  • Upravljanje i vladanje organizacijom, a naročito nemogućnost da se na vreme predstavi dokumentacija FFR;
  • Da li je bilo grešaka u postavci ili upravljanju onih koji kontrolišu organizaciju.

FFR nema stalno zaposlene, a Guardian piše da tom organizacijom upravljaju Bjanka Helmič i Naomi Kempbel, dok je treća poverenica Veronika Silvija Ving Vaj Au Čou navodno napustila svoju funkciju.

Predstavnik FFR saopštio je da se nada da će odgovoriti na zahteve Komisije što je brže moguće i dodao da je tražio produžetak roka, budući da nisu mogli da organizuju bilo kakve humanitarne aktivnosti, pune dve godine zbog pandemije.

AP/Sunday Alamba

 

"Sve spekulacije o prestupima poverenika su netačne i opovrgnute", stoji u saopštenju.

U njemu se navodi i da FFR često organizuje događaje na kojima se prikupljaju sredstva i za druge humanitarne organizacije.

"Svaki naš događaj je održan u korist dobrotvornih organizacija treće strane. Na svakom događaju sve donacije su direktno prosleđene trećoj strani", dodaje se u zvaničnoj objavi, prenosi BBC.

Pre pandemije, "Fashion for Relief" je mnogo modnih revija i događaja visokog profila kojima su prisustvovale brojne poznate ličnosti.

Međutim, Komisija je u martu ove godine saopštila da je poverenicima FFR predložila akcioni plan u cilju poboljšanja finansijskog upravljanja.

"Nakon pregleda odgovora dobrotvorne organizacije na akcioni plan, regulator je utvrdio  probleme u finansijskom upravljanju i upravljanju dobrotvorne organizacije koje treba istražiti", stajalo je tada u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin