Poznati

Uvek sam za uzbuđenje otkrića, poručio Pištalo iz Zrenjanina

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

12:14

Uvek sam za uzbuđenje otkrića, poručio Pištalo iz Zrenjanina
Uvek sam za uzbuđenje otkrića, poručio Pištalo iz Zrenjanina - Copyright Gradska biblioteka Žarko Zrenjanin

veličina teksta

Aa Aa
 

Vladimiru Pištalu, književniku, profesoru istorije i aktuelnom v.d. upravniku Narodne biblioteke Srbije, uručena je Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda "Todor Manojlović" za 2020. godinu.

"Razmišljao sam o modernosti, modernost i tradicija su spojeni jer ono što je danas moderno, sutra će biti tradicija, i modernost nekako uvek mora da bude neko neočekivano viđenje, da ne bude dosadno, predvidljivo, ja sam uvek za uzbuđenje otkrića, jer ako nešto nije otkriće za mene, kako će biti vama kao čitaocu“, kazao je 29. laureat nagrade Fonda "Todor Manojlović".

Zahvaljujući na nagradi, Pištalo je napomenuo da grad koji nazivaju grad mostova mora biti dobar grad i da je lepo ponovo doći u Zrenjanin.

Svečanosti u Baroknoj kući Gradske kuće u Zrenjaninu prisustovali su članovi Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović", Nenad Šaponja i Milan Bjelogrlić, koji su laureatu i uručili Nagradu za moderni umetnički senzibilitet, dok je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, poklonio nagrađenom umetničku sliku.

Ovu nagradu je osnovala Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina, a među dosadašnjim dobotnicima su Milorad Pavić, Marina Abramović, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Vida Ognjenović, Isidora Žebeljan, David Albahari i drugi.

Fond "Todor Manojlović“ osnovan je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.

Komentari (0)

Magazin