Poznati

"Izazov Beti Vajt" skupio gotovo 13 miliona dolara za pomoć ugroženim životinjama

Komentari

Autor: Variety

23/01/2022

-

13:10

"Izazov Beti Vajt" skupio gotovo 13 miliona dolara za pomoć ugroženim životinjama
Beti Vajt - Copyright AP/Matt Sayles

veličina teksta

Aa Aa

Viralna dobrotvorna kampanja u čast nedavno preminule komičarke i glumice Beti Vajt prikupila je 12,7 miliona dolara na Fejsbuku i Instagramu, saopštila je kompanija Meta.

Na dan kada je glumica trebalo da slavi svoj stoti rođendan - 17. januara - više od 26.000 ljubitelja njenog lika i dela skupilo je gotovo 900.000 dolara putem tih platformi u cilju pomoći prihvatilištima ugroženih divljih životinja.

Prikupljanje sredstava nastavljeno je i narednih dana, a broj donatora dostigao je 390.000, piše Variety.

Tim Beti Vajt, koja je bila veliki ljubitelj životinja, objavio je ranije snimljen video, u kom se pokojna zvezda zahvalila svojim obožavaocima na podršci.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Betty White (@bettymwhite)

 

Vajt, koja je umrla 31. decembra 2021. na pragu stote godine života, sebe je zvala "zoo lujkom" i provela je život zalažući se za dobrobit životinja, a napisala je i knjigu "Betty & Friends: My Life at the Zoo".

Beti Marion Vajt Luden rođena je 1922. godine u Ouk Parku (Ilinois, SAD) i smatra se pionirom rane televizijske produkcije u SAD.

Već sa osam godina pojavila se u jednoj epizodi radio američkog programa "Empajer bilders", a karijeru na televiziji je započela 1939. godine, tri meseca po završetku srednje škole.

Pored toga, radila je i kao model, a prve uloge odigrala je u Malom teatru "Blis Hejden".

Po početku Drugog svetskog rata, napravila je pauzu u karijeri i posvetila se volontiranju u američkoj organizaciji "American Women's Voluntary Services."

Vajtina karijera duga je više od devet decenija, a u njoj se posebno ističu najpre televizijska komedija "Život sa Elizabet" (1952-1955), a 1954. postala je producent svoje emisije "Beti Vajt šou", gde je uživala punu kreativnu slobodu.

Među Vajtinim mnogobrojnim ulogama najzapaženija je rola Rouz Najlund u sitkomu "Zlatne devojke" (1985-1992), koja je najomiljenija među fanovima ove glumice. 

Sećanje na velikog borca za prava životinja, ali i nekadašnju "Zlatnu devojku" očuvano je i kroz dokumentarni film, koji je premijerno prikazan upravo 17. januara.

Producenti filma "Betty White: 100 Years Young - A Birthday Celebration" od ranije su planirali da ga premijerno prikažu na Betin stoti rođendan, ali su nakon njene smrti odlučili da promene njegov naziv u "Betty White: A Celebration".

Komentari (0)

Magazin