Poznati

Damijano David: Živeći u Italiji, teško je steći svetsku publiku, ali kad dobiješ pravu priliku, onda muzika sama govori

Komentari

Autor: Guardian / S. R.

11/06/2021

-

20:27

Damijano David: Živeći u Italiji, teško je steći svetsku publiku, ali kad dobiješ pravu priliku, onda muzika sama govori
Damijano David: Živeći u Italiji, teško je steći svetsku publiku, ali kad dobiješ pravu priliku, onda muzika sama govori - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mladi, talentovani, provokativni i slobodni članovi Maneskina, benda koji je Italiji doneo pobedu na 65. Evroviziji, ne planiraju da potonu u zaborav kao mnoga evrovizijska "čuda za tri dana". Oni su rešeni da na evropskoj, ali i svetskoj sceni ostanu i opstanu. 

Pre pobede sa pesmom "Ziti e Buoni", pre neosnovane optužbe za konzumiranje kokaina koja je umalo prerasla u međunarodni sakandal i pre nego što su krenuli u intenzivnu post-evrovizijsku turneju, italijanski bend Manseskin već se susretao s neprijatnostima u Roterdamu.

Nakon jedne kasne probe, vratili su se u svoje hotelske sobe i shvatili da nemaju vode za piće. 

"Otišli smo do recepcije, ali nam je rečeno da nigde u blizini nemamo vodu i zato smo odlučili da odemo do kuhinje i uzmemo malo", ispričala je za Gardijan basistkinja Viktorija De Angelis.

Kamere su ih "uhvatile" i sledećeg jutra članove Maneskina kontaktirao je menadžent hotela i optužio ih za krađu, tražeći od njih da plate flašice koje su uzeli. Naravno, platili su.

"Da, fino smo se ponašali", dodaje gitarista Tomas Ragi, dok se svi zajedno smeju toj anegdoti.

Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

 

Iako priznaju da im je žao što su na taj način utolili žeđ, duboko su ih pogodile optužbe da je pevač Damijano David koristio kokain tokom finalne evrovizijske večeri. 

David, koji je naknadno objasnio da je skupljao razbijeno staklo, kasnije se dobrovoljno podvrgao testu droge, koji je pokazao negativan rezultat. 

"Kad neko nije naročito dobar, onda nema razloga da ih kritikujete. Zato sam ja sve ovo doživeo kao: 'Oh, Maneskin je suviše dobar, moramo da kažemo da šmrču'. Znam da nije dobro da se hvalimo, ali istina je da smo odlično izveli pesmu i da im je zato trebalo nešto da nas diskredituju", kaže Damijano, dok njegova drugarica Viktorija dobacuje da on retko pije i pivo.

"Da, on je takav 'štreber': u krevet ide u 11 sati i to posle čaja od kamilice", dodaje Ragi.

Nisu bili ljubitelji Evrovizije

Britanski list pokušava da odgonetne tajnu benda Maneskin, mladih rokera koji su pokorili Evropu. Članovi sastava i sami kažu da im je jasno zašto je Evrovizija važna za izvođače koji ne pripadaju engleskom govornom području, iako nisu odrastali kao ljubitelji tog takmičenja.

Za ljude njihove generacije, rođene između 1999. i 2001. godine, Evrovizija nema tako važan odjek kao za starije.

profimedia

 

"Uvek smo pokušavali da postupamo drugačije od onoga što bi možda rekao ko ima predrasude ili neka očekivanja od nas. Neko bi možda rekao da ni Iks Faktor ni Sanremo nisu pravo okruženje za rok bend, ali mi smo zaobišli takav rigidan način razmišljanja. Živeći u Italiji, teško je steći svetsku publiku, ali kad dobiješ pravu priliku, onda muzika sama govori", kaže Damijano.

Njihov drugi album objavljen početkom ove godine "Teatro D'Ira: Vol 1" evocira uspomene na rok iz sedamdesetih, kao i malo nostalgije s prelaza u novi milenijum. Album su snimili uživo u jednom malom seoskom studiju, kao i mnogi veliki rok izvođači pre njih.

Nakon prvog albuma, shvatili su da moraju da odrede svoj put, a ta potraga trajala je dve godine.

"Naš rad sada pokazuje više umetničke zrelosti", smatra Ragi koji dodaje da su prestali da se fokusiraju samo na Damijanove vokale i rešili da prezentuju svakog člana benda. 

Smatraju da je za uspeh "Zitti e Buoni" odgovorna kombinacija italijanskog jezika i mejnstrim zvuka, na koji se slušaoci sa engleskog govornog područja lako aklimatizuju.

"To je naša vrlo stara pesma, jedna od naših prvih na italijanskom jeziku i bila je potpuno drugačija. Bila je to akustična balada, ali nismo mogli da smislimo neki uverljiv refren", kaže Damijano, dodajući da se onda "desila magija", zahvaljujući Ragiju.

Kako je nastao Maneskin

Damijan i Viktorija svirali su zajedno u jednom školskom bendu, ali je on iz njega vrlo brzo bio izbačen.

"Bio je previše pop. U srednjoj školi smo imali nekoliko desetina grupa i u jednoj od njih bio je Damijano. Zvali su nas The Third Room, jer smo svirali u učionici broj 3. U svakom slučaju, na Saundklaudu imamo nekoliko pesama na koje nismo ponosni... Svirali smo metal, a Damijano je više želeo da sviramo pop, pa smo ga izbacili", ispričala je jednom prilikom basistkinja Viktorija De Angelis.

On se nije ljutio. Štaviše, ponovo ju je kontaktirao nekoliko godina kasnije i s Viktorijom i njenim prijateljem, gitaristom Tomasom Ragijem, bubnjara za grupu potražio na Fejsbuku. Tako im se pridružio Itan Torčio i 2015. nastao je Maneskin.

Od nezavisnih muzičkih festivala, do ulica Rima - bend je nastupao svuda. Skupljali su novac koji su im ostavljali prolaznici u Via del Korzo i kasnije uspeli da plate prvo snimanje u pravom studiju.

U međuvremenu, prijavili su se za italijanski X Faktor koji ih je afirmisao u njihovoj zemlji: od uličnih svirača postali su rok zvezde.

Izvodili su obrade mnogih poznatih pesama uz mentorstvo italijanskog indi-rok muzičara Manuela Angelija i uz mnogo crnog laka za nokte, mrežastih čarapa, kožnih pantalona i naravno, fantastičnih izvođenja, stigli do samog finala, gde su zauzeli drugo mesto.

Na jednom od najupečatljivijih njihovih nastupa u tom šou programu, Damijano je igrao oko šipke u čizmama sa visokim potpeticama i svojom neustrašivošću obezbedili su mesto u srcima svim pravim ljubiteljima rokenrola.

Onda je 2018. godine izašao i njihov prvi album "Il ballo della vita" inspirisan muzikom Led Zepelin, Arctic Monkeys i Slaves, ali i njihovim kontaktima sa publikom na mnogobrojnim nastupima, a taj "ples života", smestio ih je na prvo mesto top lista u Italiji.

"Muzika je način na koji izražavamo celi spektar emocija. Scena je kao magična kutija u kojoj možete da uradit šta god poželite jer ste sto posto slobodni. Možete da se izrazite onako kakvi zaista jeste", kaže Ragi.

Mladi sastav već je rasprodao sve karte na koncertima zakazanim u Italiji za 2021. i 2022. godinu, a nastupaće i na velikim festivalima, poput Rok am Ring u Nemačkoj.

Oni priznaju da inspiraciju pronalaze u izvođenjima poznatih grupa sa engleskog govornog područja, poput Red Hot Chili Peppers, Led Zeppelin, REM, dok Viktorija voli i italijanske rok bendove poput Marlene Kuntz.

"Naravno, pop-indi-trep dominirali su Italijom, ali onda je došao Maneskin", kaže ona.

Komentari (0)

Magazin