Poznati

Tom Henks: Od početka karijere snimio sam četiri prilično dobra filma

Komentari

Autor: Independent / Euronews Srbija

28/09/2022

-

16:09

Tom Henks: Od početka karijere snimio sam četiri prilično dobra filma
Tom Henks - Copyright Tanjug AP/ Richard Shotwell/invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Slavni holivudski glumac Tom Henks iznenadio je mnoge svoje obožavaoce izjavivši nedavno da je tokom 30 godina duge karijere snimio svega četiri "prilično dobra" ostvarenja.

Henks je još od osamdesetih jedan od najangažovanijih glumaca, a dva puta zaredom osvojio je Oskara - prvo za "Foresta Gampa", a zatim za "Filadelfiu".

Među njegovim najpopularnijim ostvarenjima su "Stigla vam je pošta", "Zelena milja", "Uhvati me ako možeš", "Terminal" i naravno "Izgnanik", ali on daleko manji broj filmova smatra "zaista dobrim".

"Snimio sam gomilu filmova (mislim da je oko četiri bilo prilično dobro), ali sam i dalje oduševljen kako oni nastaju. Od pljeska ideje do slike na ekranu, kompletan proces je pravo čudo", rekao je glumac za People, promovišući svoj prvi roman "The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece".

"Netipičan tip"

Ovo nije prvo književno delo glumca, budući da je ranije objavio zbirku 17 pripovedaka, pod nazivom "Netipičan tip".

profimedia

 

"Istočnoevropski emigrant blage naravi stiže u Njujork pošto ga je građanski rat u njegovoj zemlji lišio žene i razorio mu život. Čovek koji voli kuglanje odigra savršenu partiju, pa još jednu i još jednu, sve dok ne postane slavan u kuglaškom svetu i mora da odluči hoće li mu savršenstvo i slava upropastiti sve ono što zaista voli. Ekscentrični milijarder i njegova odana desna ruka otiskuju se na putovanje u unutrašnjost Amerike i otkrivaju motel koji je ostao bez gostiju, ljubav i poneku mrvicu stvarnog života. Ovo su samo neke od priča u prvoj zbirci Toma Henksa, pametne, neočekivane, tople...", stoji u opisu koji je objavila "Laguna", izdavačka kuća koja je prevela zbirku na srpski.

Rođen kao Tomas Džefri Henks tokom studija je bio očaran pozorištem i zbog angažmana na pozorišnom festivalu Grejt Lejks, gde se bavio osvetljenjem, scenografijom u upravljanjem scenom, napustio je fakultet.

Kasnije je u intervjuima pričao da je bio "dobro i stidljivo dete, gotovo štreber" tvrdeći istovremeno da bi umesto Oskara uvek radije izabrao vrhunske sportske nagrade.

Zvaničnim početkom njegov karijere smatra se 1977, a status holivudske zvezde donela mu je glavna uloga u fantaziji "Big" 1988.

Istini za volju, bilo je i filmova za koje nije dobio naročite pohvale, a među njima su "Da Vinčijev kod", "Lomača taštine" i rimejk "Gangsterske petorke" u režiji braće Koen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin