Poznati

Glavni ovogodišnji društveni događaj u Beloj kući: Bajdenov osamdeseti rođendan zasenila svadba unuke

Komentari

Autor: CNN

19/11/2022

-

21:36

Glavni ovogodišnji društveni događaj u Beloj kući: Bajdenov osamdeseti rođendan zasenila svadba unuke
Glavni ovogodišnji društveni događaj u Beloj kući: Bajdenov osamdeseti rođendan zasenila svadba unuke - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Džo Bajden ovog vikenda puni 80 godina, ali velika zabava koja se danas održava u Beloj kući organizovana je drugačijom povodom - Naomi Bajden, NJEGOVA najstarija unuka, udala se danas za Pitera Nila i to na južnom travnjaku Bele kuće, piše CNN.

I pored toga što na određeni način ne zauzima centralnu ulogu u današnjoj ceremoniji koja se održava u najpoznatijoj kući na svetu, kako navodi ova američka televizija, izvesno je da će Bajden svakako obeležiti svoje mesto u američkoj istoriji kao jedini osamdesetogodišnji predsednik. 

Američki mediji prenose da bi današnje glamurozno venčanje njegove unuke uz muziku, ples i veselje, moglo da donese duh mladosti u vikend tokom kojeg predsednik SAD ulazi u devetu deceniju života.

CNN citira dve osobe uključene u planiranje venčanja koje tvrde da nije slučajnost da se vikend venčanja Naomi Bajden poklapa s predsednikovim rođendanom – uz napomenu da "pitanje starosti" nikada nije nešto što Bajden želi da istakne.

Venčanje, za koje je CNN-u rečeno da uključuje proširenu porodicu Bajdena na listi gostiju, kao i prijatelje i porodicu para, takođe predstavlja svojevrsni početak za tesno povezane Bajdene da započnu ozbiljne diskusije o tome da li bi Džo Bajden trebalo da se kandiduje za drugi mandat.

Ubrzo nakon venčanja, Džil i Džo Bajden će otputovati u Nantaket u Masačusetsu na praznik Dana zahvalnosti jer se približava trenutak za koji je aktuelni američki predsednik najavio da će obelodaniti hoće li se kandidovati za predstojeću predsedničku trku u 2024. godini ili neće.

I predsednik i prva dama ranije su rekli da će pre toga odmeriti prednosti i nedostatke druge trke.

Testiranje na koronavirus, pa ceremonija na otvorenom

Samo venčanje se sastoji iz tri dela, rekla je za CNN osoba upoznata sa planiranjem.

Ceremonija, koja je trebalo da počne oko 11.15 sati po istočnom vremenu i završila se u 11.50, održava se na Južnom travnjaku - lokaciji koja ranije nije korišćena za venčanje u Beloj kući.

Prohladno je jutro i nema postavljenih šatora na travnjaku. Gosti su u subotu rano ujutru stigli u kompleks Bele kuće, gde su im rađeni testovi na koronavirus, izjavile su dve osobe za CNN. Nakon toga dobili su ćebad i šalove koji su ih čekali na sedištima kako bi se ugrejali.

Takođe, prema rečima dvoje ljudi upoznatih sa detaljima venčanja, mladini roditelji, Hanter Bajden i Ketlin Bul, su je proveli niz prolaz. Dok je Naomi Bajden hodala do budućeg supruga, bend je svirao "Bitter Sveet Simphoni" grupe The Verve. Mlada je nosila haljinu dugih rukava sa velom i šlepom, koju je dizajnirao Ralf Loren, rekli su isti izvori.

Nakon razmene zaveta, u Beloj kući se očekivao manji ručak samo za porodicu, a kasnije, uveče, gosti će se vratiti na prijem svečanije obučeni. Prijem se održava u zatvorenom prostoru.

Naomi - unuče najbliže svom dedi

Naomi Bajden (28) na neki način doživljava venčanje u Beloj kući dobrim delom zahvaljujući sopstvenoj smelosti. Bajden, koja je inače saradnica advokatske firme Arnold & Porter u Vašingtonu, poznata je po tome što je naterala svog dedu da se prvi put kandiduje za predsednika SAD.

Džo Bajden je poznat po tome da je uvek naklonjen porodici, i u svoje odluke je uvek uključivao veći porodični krug, a među njima se nalazi i njegovoo petoro unučadi. To je jednom prilikom i potvrdila sama Naomi Bajden u video intervjuu prikazanom na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke 2020.

"Mislim da nije bilo neke odluke, bez obzira na to koliko velika ili mala, koju nismo doneli kao porodica", rekla je.

Upravo je Naomi Bajden bila ta koja je sazvala najkritičniji, lični, sastanak porodice, kako bi se raspravljalo o budućnosti Džoa Bajdena. Bajden je bio zabrinut po pitanju kandidature - oni, međutim, nisu, piše CNN.

Tanjug/Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File

 

"Mislio je da sazivamo sastanak na neki način da razgovaramo o tome da li želimo da se kandiduje ili ne, ali je onda uvideo da verujemo u njega", rekla je Naomi Bajden.

U godinama nakon toga, Naomi je bila ta koja je na svojim kanalima društvenih medija bila najglasnija o demokratskim pitanjima i zagovarala svog dedu. Ona je 12. novembra tvitovala: "Demokratija pobeđuje u Senatu. Nikad nemojte misliti da vaš glas nije bitan".

Naomi je poznata po tome da je unuka najbliža, bukvalno, baki i dedi. Ona i njen suprug Piter Nil (25), koji je nedavno diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji koji radi na Pravnom centru Univerziteta Džordžtaun za nacionalnu bezbednost, preselili su se u Belu kuću prošlog avgusta, kaže za CNN osoba upoznata sa životnim aranžmanima porodice.

Upravo to što žive u Beloj kući, olakšalo im je planiranje venčanje. Džil Bajden je prvenstveno bila osoba uključena u planiranje venčanja, rečeno je CNN-u, radeći sa planerom venčanja Brajanom Rafanelijem. Inače, Rafaneliju nije strano da pravi fantastične žurke u Beloj kući, nadgledao je sedam državnih večera tokom predsedavanja Baraka Obame, uključujući finale administracije za Italiju, koje je uključivalo šator sa staklenim plafonom na južnom travnjaku i nastup Gven Stefani. Takođe, planirao je i orkestrirao venčanje Čelsi Klinton 2010. godine.

CNN piše da venčanje koje je organizuje Rafanelli nije jeftin poduhvat. Cena mnogih njegovih događaja počinje od oko 300.000 dolara i može da se kreće u milione dolara. 

"U skladu sa drugim privatnim događajima koje je organizovala prva porodica i prateći tradiciju prethodnih svadbenih svečanosti u Beloj kući u prethodnim administracijama, porodica Bajden će plaćati svadbene aktivnosti koje se održavaju u Beloj kući", rekla je direktorka komunikacija Džil Bajden, Elizabet Aleksander za CNN.

Venčanje koje će biti obeleženo kao društveni događaj godine Bele kuće

Izbor Naomi Bajden za svetski poznatog dizajnera Ralfa Lorena kao dizajnera njene venčanice nije bio potpuno iznenađenje. Džo Bajden je naklonjen tom kreatoru čije je odelo nosio na dan inauguracije, a Džil Bajden je takođe fotografisana u njegovim kreacijama. U martu, Naomi i njena sestra, Finnegan (23) i Nil, prisustvovali su modnoj reviji Ralfa Lorena za jesen 2022. u Njujorku, što je izazvalo nagađanja da će nositi njegovu kreaciju u nekoj od kombinacija za dan venčanja.

Bela kuća nije komentarisala spekulacije o odeći, ali su dve poznate osobe rekle za CNN da će mlada nositi dva odevne kombinacije na svom venčanju, jednu za ceremoniju i jedanu za prijem.

Fotografije sa venčanja trebalo bi da budu objavljene za štampu u subotu popodne, u nekom trenutku između jutarnje ceremonije i večernjeg prijema, rekla je osoba upoznata sa planiranjem.

Uprkos nekoliko protesta Udruženja dopisnika Bele kuće, koji su tražili da se dozvoli medijsko izveštavanje jer se venčanje održava u posebnoj kući, Bela kuća je bila nepokolebljiva da mlada i mladoženja žele privatnost za svoje venčanje.

Tanjug/Susan Walsh, File

 

U svakom slučaju, CNN navodi da će bez sumnje, ovo venčanje ove godine biti glavni društveni događaj Bele kuće, možda i cele Bajdenove administracije.

Cvetni venci od belih ruža i drugog cveća okačeni su sa Trumanovog balkona i ispleteni duž stepenica do južnog travnjaka, a veliki odgovarajući venci i cvetni luk okružuju ulaz u Diplomatsku sobu.

Ovo je tek 19. venčanje u Beloj kući, poslednje je bilo za Obaminog glavnog fotografa, Pita Souzu, koji se 2013. venčao u Ružinom vrtu. 

Poslednja predsednička ćerka koja je proslavila venčanje u Beloj kući bila je Džena Buš u junu 2008. Buš je održala svoje venčanje i prijem mesecima ranije na ranču porodice Buš u Teksasu, ali je njen otac Džordž V. Buš tada ugostio oko 600 gostiju u Beloj kući. 

Komentari (0)

Magazin