Tehnologija

Avion za slučaj nuklearnog rata: Rusija uskoro dobija novu letelicu iz koje će predsednik izdavati komande vojsci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2021

-

22:42

Avion za slučaj nuklearnog rata: Rusija uskoro dobija novu letelicu iz koje će predsednik izdavati komande vojsci
IL-96-400M - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je počela da pravi novi komandni avion za slučaj nuklearnog rata, rekao je izvor iz vojnoindustrijskog kompleksa.  

"Ruske vazduše snage će dobiti dva nova komandna aviona zasnovana na avionima Il-96-400M. Jedan se već proizvodi”, rekao je izvor za agenciju RIA Novosti.  

Prema izvom izvoru u budućnosti je moguće da se naruči i treći takav avion. Naziv projekta je "zveno 3s".  

Komandni avioni za slučaj nuklearnog rata često se u medijima nazivaju "avionima za sudnji dan". Novi avioni u Rusiji će zameniti postojeće Il-80 koji su zasnovani na putničkoj verziji Il-86. Svrha tih letelica je evakuacija visokih državnih zvaničnika u slučaju uništenja zemaljske i satelitske infrastrukture. 

profimedia

 

Kako prenosi RIA Novosi, novi IL-96-400M moći će da leti dvostruko duže od prethodnia. Takođe, postojaće i mogućnost dopune goriva u vazduhu, a pratiće ih i drugi avioni.

Pomoću radio veze, iz aviona će biti moguće izdavanje komandi vojsci, uključujući i stratešku avijaciju, raketne sisteme i podmornice koje nose nuklearno naoružanje, i to sve u radijusu od 6.000 kilometara.  iz njega 

Prema prirodi stvari, o takvim projektima se veoma malo zna u javnosti. Aktuelni ruski avion “za sudnji dan” Il-80 je prvi put poleteo 1985. godine, a modifikacije su vršene u kasnijim godinama. Isporuke su počele 1988. godine, a sva četiri aviona predstavljaju modifikovane letelice Il-86s.  

Avion nema spoljne prozore, osim onih u kokpitu, kako bi se umanjio uticaj nuklearne radijacije. 

Koliko aviona je aktivno? 

Od četiri isporučena aviona, tri su ostala u službi. Međutim, ne postoje tačne informacije o njihovoj operativnosti, navodno je jedan viđen bez motora.

Letelice se retko viđaju u javnosti, ali je veliku pažnju izazvao pomalo neverovatan slučaj iz decembra, kada su lopovi uspeli da provale u Il-80 koji je bio na servisiranju u regionu Rostova.  

Uloga koju imaju Iljušini-80 je slična onoj koju u SAD ima “boing E-4B". To je stateški komandni avion američkih vazduhoplovnih snaga. Predstavlja mofidifovanu verziju “bionga 747-200B".  Veruje se da Amerika ima četiri letelice tog tipa.   

profimedia

 

Ti avioni mogu da služe kao operativni centri u slučaju nuklearnog rata.   

Komentari (0)

Magazin