Tehnologija

Open AI predstavio program zvani "Sora": Pretvara rečenice u video, mrežama već kruže neverovatni snimci

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

12:37

Open AI predstavio program zvani "Sora": Pretvara rečenice u video, mrežama već kruže neverovatni snimci
Open AI predstavio program zvani "Sora": Pretvara rečenice u video, mrežama već kruže neverovatni snimci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kalifornijska kompanija Open AI je na svojoj veb stranici predstavila novi model generativne veštačke inteligencije Sora koji ume da kreira kratke video snimke na osnovu unetog teksta.

"Sora je u stanju da generiše složene scene sa više likova, specifičnim tipovima pokreta i tačnim detaljima subjekta i pozadine. Model razume ne samo šta je korisnik tražio, već i shvata i kako stvari postoje u fizičkom svetu", navodi se na veb stranici Open AI.

Maksimalna dužina video snimaka koji su Full HD rezoluciji je za sada jedan minut.

Princip je sasvim jednostavan za korisnike, koji samo treba da napišu "scenario" (takozvani "prompt") i puste Soru da radi, tako da tehnologija može i da zameni neke manje kvalitetne animatore, ali i da pomogne prilikom snimanja filma.

Kompanija na svom sajtu i predtavila neke AI video snimke koji predstavljaju zasneženi Tokio, trku mamuta, elegantnu ženu koja korača noćnim ulicama glavog grada Japana ili kosmonaute u svemiru.  

Sora za sada nije dostupna za širu javnost, već samo za malu grupu akademika i drugih istraživača koja istražuje potencijalne opasnosti koje mogu da nastanu zloupotrebom ove tehnologije.

Komentari (0)

Magazin