Tehnologija

Posle više od dva veka, veštačka inteligencija završila 10. Betovenovu simfoniju

Komentari

Autor: Euronews

14/10/2021

-

21:53

Posle više od dva veka, veštačka inteligencija završila 10. Betovenovu simfoniju
Posle više od dva veka, veštačka inteligencija završila 10. Betovenovu simfoniju - Copyright Wikimedia

veličina teksta

Aa Aa

Festival posvećen Ludvigu van Betovenu u nemačkom gradu Bonu predstavio je javnosti jedinstveni projekat: čuvenu nezavršenu Betovenovu 10. simfoniju, koju je dopunila i zaokružila veštačka inteligencija.

Betoven je iza sebe ostavio samo nekoliko nepovezanih delova te kompozicije, ali je tim međunarodnih muzičara i stručnjaka za veštačku inteligenciju (AI), uspeo da je kompletira.

Projekat je započet početkom 2019. godine, a na njegovom čelu bio je Matijas Roder, direktor Instituta "Karajan" iz Salcburga koji je specijalizovan za nove tehnologije u muzici, uključujući i veštačku inteligenciju.

Roder je sastavio tim koji je spojio nepovezane delove Betovenovog rukopisa i izmaštao delove koji nedostaju, tako da budu, koliko je to moguće, verni stilu velikog kompozitora.

"Uzeli smo nacrte i preveli ih u muzički jezik MIDI, koji smo zatim ubacili u sistem veštačke inteligencije", kaže profesor Valter Vercova, stručnjak za veštačku inteligenciju Rutgers univerziteta, koji je bio deo Roderovog tima.

Pošto je nacrt 10. Simfonije imao premalo završenih deonica, sistem je analizirao i ranije Betovenove radove, na osnovu kojih je "naučio" kako je Betoven stvarao.

Timu je bilo potrebno dve godine da završe projekat, a nameravali su da završeno delo bude predstavljeno u oktobru 2020, na 250. godišnjicu od Betovenovog rođenja. Međutim, pandemija im je poremetila planove, pa je konačna kompozicija predstavljena tek sada.

Može li AI da zameni Betovena?

Kombinujući rad veštačke inteligencije i muzičara, jedan odlomak 10. simfonije izveden je na klaviru u novembru 2019. za muzikologe, novinare i stručnjake za Betovenova dela, koji su imali zadatak da procene koji su delovi originalni, a koji rekonstruisani.

Niko od prisutnih nije mogao da primeti razliku. Test je ponovljen sa gudačkim kvartetom, a rezultat je bio isti. 

profimedia

 

Celu simfoniju prvi put uživo je odsvirala Bonska filharmonija 9. oktobra, na događaju za koji su ulaznice rasprodate nedeljama unapred. Ipak, dr Ahmed Elgamal, stručnjak za veštačku inteligenciju koji je učestvovao u rekonstrukciji ovog muzičkog dela, smatra da će verovatno biti negativnih reakcija javnosti.

"Uvek će biti onih koji će reći da umetnost treba da bude van domašaja veštačke inteligencije i da AI nema šta da traži u pokušaju da rekonstruiše ljudski kreativni proces. Ipak, kad je reč o umetnosti, ja ne vidim veštačku inteligenciju kao zamenu, nego kao alat, koji otvara vrata umetnicima da se izraze na nove načine", rekao je Elgamal za The Conversation.

Interesantno je da ovo nije prvi put da se veštačka inteligencija koristi za kompletiranje muzičkih dela velikana, budući da je ranije sličan proces upotrebljen za završavanje Šubertove poslednje simfonije. 

Takođe, čuveni engleski muzikolog Beri Kuper uspeo je da sastavi fragmente Betovenovih nacrta 10. simfonije u prvi stav, ali nije mogao da odmakne dalje od toga, zbog nedostatka materijala. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin