Tehnologija

Blekberi operativni sistem od danas prestaje da radi

Komentari
Blekberi operativni sistem od danas prestaje da radi
Blekberi operativni sistem od danas prestaje da radi - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Blekberi od danas, 4. januara, zvanično je ukinula upotrebu svog operativnog sistema, što znači da svi Blekberi telefoni bazirani na njemu više neće funkcionisati.

"Od ovog datuma, uređaji na kojima rade stari operativni sistemi i usluge neće više pouzdano funkcionisati putem mobilnih podataka ili Wi-Fi mreže. Ovo uključuje podatke, mobilne telefone, SMS ili hitne pozive", stoji u saopštenju kompanije od 22. decembra 2021. godine, preneo je Biznis insajder.

Noviji Blekberi uređaji koji su bazirani na Android operativnom sistemu nastavljaju da rade kao i do sada, a ovo saopštenje bilo je ažuriranje prethodnog, jer je još 9. septembra 2020. godine izvršni direktor Blekberija Džon Čen najavio da kompanija prestaje sa starim uslugama i okreće se proizvodnji softvera.

Poslednji Blekberi operativni sistem ugledao je svetlost dana 2013. godine, a kompanija je između 2016. i 2020. isključivala podršku starom operativnom sistemu. Kako prenosi Njujork Tajms, Blekberi je prestao da proizvodi sopstvene telefone 2016. godine.

Gardijan piše da je Blekberi na vrhuncu bio 2009. godine, kada je ova kompanija imala udeo u petini svetskog tržišta mobilnih telefona, ali su ga ubrzo pretekli uređaji sa ekranom osetljivim na dodir.

U novoj eri postojanja, Blekberi će biti kompanija koja se bavi sajber bezbednošću, a u 2020. godini su imali prihod od oko milion dolara.

Komentari (0)

Magazin