Tehnologija

Šta je Fastly, servis zbog kog su pali najveći svetski sajtovi?

Komentari

Autor: Tara Tomović, Jovan Đurić

08/06/2021

-

13:32

Šta je Fastly, servis zbog kog su pali najveći svetski sajtovi?
Šta je Fastly, servis zbog kog su pali najveći svetski sajtovi? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portali najvećih svetskih medija, kompanija i pojedinih vlada danas su bili nedostupni više od sat vremena, a prema prvim informacijama kvar koji je doveo do pada sajtova, prouzrokovan je prekidom u kompaniji Fastly, jednom od najvećih mrežnih provajdera.

Američka kompanija Fastly oglasila se informacijom da je uzrok identifikovan i da se radi na rešavanju problema, ali da je usporeno učitavanje stranica i dalje moguće dok se servis u potpunosti ne normalizuje. U toku je istraga o potencijalnom uticaju ovog pada mreže na njihove CDN servise (mreže za distribuciju sadržaja).

Većina područja koje pokriva Fastly suočilo se sa "smanjenim kapacitetom rada", piše na njihovom sajtu.

Šta je Fastly?

Kompanija zapravo nudi usluge koje utiču na ubrzanje vremena za koje se internet stranice učitavaju, zaštitu od sajbernapada, kao i poboljšavanje stabilnosti stranica u slučaju povećanog saobraćaja.

CDN je geografski distribuirana mreža servera koji isporučuje različite aspekte sadržaja i prilagođava se zahtevima korisnika. To uključuje usluge HTML stranica, javascript datoteka, slika i video zapisa.

profimedia

 

 

Fastly je praktično spona između klijenata i korisnika. Dakle, ako servis u celini pretrpi kvar, to može sprečiti prikazivanje veb stranice. Među najvećim korisnicima koji koriste servise Fastlija su Reddit, Slack, Airbnb i Spotify.

Pored isporuke sadržaja, Fastly takođe nudi svojim korisnicima video striming, usluge optimizacije slike, sigurnost u vidu oblaka i usluge uravnoteženja opterećenja.

Šta je error 503?

Error 503 je način na koji računar govori da adresa na mreži koju želite da posetite, trenutno nije dostupna.

Sve veb lokacije i usluge hostuju se na računare koji se nazivaju serveri. To je ono sa čime se povezuje web-browser kada unosite adresu sajta.

Do greške 503 dolazi kada je ta veza blokirana, bilo zato što je server isključen zbog održavanja ili zato što postoji neplanirana greška.

Printscreen

 

Takođe, može biti da je server jednostavno preopterećen velikim brojem posetilaca.

U nekim slučajevima grešku možete otkloniti osvežavanjem stranice ili ponovnim pokretanjem računara. Ali, ako je u pitanju veći problem, moraćete da sačekate da se glavni server ponovo popravi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin