Tehnologija

Rusija zabranila Fejsbuk i Instagram: Na stotine medija i mreža nestalo sa interneta, neki dobili "alternative"

Komentari

Autor: Euronews Next, Rojters

28/03/2022

-

22:50

Rusija zabranila Fejsbuk i Instagram: Na stotine medija i mreža nestalo sa interneta, neki dobili "alternative"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na stotine medija i društvenih mreža nestali su, u prethodnih mesec dana, sa interneta u Rusiji u pokušaju da se suzbiju disonantni tonovi u vezi sa invazijom na Rusiju.

Ranije ove nedelje, ruski sud proglasio je Metu, matičnu kompaniju Fejsbuka i Instagrama, krivom za "ekstremističke" aktivnosti - razlog je bio to što je Meta prethodno najavila da će dozvoliti poruke kojima se poziva na nasilje protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskih trupa u Ukrajini.

Od tada, iz Mete su rekli da će ipak ograničiti poruke i objave tako da ne mogu sadržati pozive na likvidaciju Putina. Fejsbuk i Instagram je, inače, rusko regulatorno telo Roskomnadzor već blokiralo, a još nisu u potpunosti jasne implikacije ove zabrane.

Iako mnogi i dalje mogu da pristupe ovim sajtovima koristeći VPN, drugi se okreću popularnim alternativama ruske "proizvodnje", kao što su društvene mreže Vkontakte ili Odnoklasniki.

Neki stručnjaci, međutim, i dalje sumnjaju da će ove ruske aplikacije imati domet i potencijal za monetizaciju kao što su ih imali giganti u svetu društvenih mreža, barem kratkoročno gledano.

Domaće platforme nisu "prestižne"

"Ako razmišljate o mlađoj generaciji koja je koristila Instagram i Fejsbuk za samopromociju i monetizaciju, Vkontakte ili Odnoklasniki nisu platforme sa kojima se 'prestižna' i napredna mlada publika povezuje na isti način", rekla je za Euronews Next Galina Mjaževič, viši predavač u školi novinarstva, medija i kulture na Univerzitetu u Kardifu.

Dodala je da, upravo zato, mlađa publika sada razmišlja šta može da uradi kako bi mogli da zadrže monetizaciju na dosadašnjem nivou, ali i kako bi ostali bezbedni.

Rašid Gabdulakov, docent na odseku za medije na Univerzitetu u Groningenu, veruje da će ruski korisnici Instagrama koji su koristili platformu za ostvarivanje prihoda prelaziti na domaće alternative, pod uslovom da samo na tim platformama budu dozvoljene reklame.

"To znači da će se zemlja ponovo pomeriti ka ovoj digitalnoj 'Gvozdenoj zavesi', gde ima domaće platforme, domaću zabavu, domaće diskurse koje je država odobrila. U tom slučaju, imaće sve manje pristupa stvarnim informacijama o tome šta se u svetu dešava", rekao je Gabdulakov.

Rosgram - zamena za Instagram

Jedna od aletrnativa o kojima Gabdulakov govori je i Rosgram, koji bi trebalo da zvanično počne sa radom ove nedelje. U pitanju je aplikacija za deljenje slika namenjena domaćem trižištu, koja je napravljena kako bi se popunila praznina koja je ostala nakon blokiranja Instagrama.

Rosgram, čiji je formalni početak rada najavljen za danas, imaće i neke dodatne funkcije kao što su "crowdfunding" i plaćeni pristup za određene sadržaje, objavljeno je u sredu na sajtu aplikacije, kako je preneo Rojters.

"Moj partner Kiril Filimonov i naša grupa programera bili su spremni na ovakav razvoj događaja i odlučili da ne propuste priliku i stvore ruski analog popularne društvene mreže koju vole naši sunarodnici", napisao je Aleksandar Zobov, direktor za odnose sa javnošću inicijative, na svom VKontakte nalogu. 

Prema fotografiji koju je Zobov podelio na VKontakte, Rossgramova šema boja i raspored će imati veliku sličnost sa Instagramom.

Inače, Rusija je poslednjih meseci razvijala svoju domaću tehnologiju, uključujući pametne telefone AYYA T1 koje proizvodi državni konglomerat Rostek. Štaviše, Gasprom Medija je u novembru lansirao aplikaciju Japi, koja je domaći rival platformi TikTok. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin