Tehnologija

Srbija podržala Deklaraciju o budućnosti interneta

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2022

-

16:32

Srbija podržala Deklaraciju o budućnosti interneta
Srbija podržala Deklaraciju o budućnosti interneta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Deklaracija o budućnosti interneta predstavljena je danas na događaju u Beloj kući u Vašingtonu, a na sastanku je, onlajn, učestvovao i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije dr Mihailo Jovanović, koji je podržao Deklaraciju.

Događaju u Beloj kući, koji su organizovale SAD, u saradnji sa Australijom, Japanom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Evropskom Unijom, prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u SAD Marko Ðurić.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za IT, Srbija deli uverenje da digitalne tehnologije poseduju snažan potencijal za promociju demokratije, mira, održivog razvoja, vladavine prava i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Srbija, takođe, deli ciljeve definisane u Deklaraciji za budućnost interneta, koji se odnose na poštovanje univerzalnih vrednosti i principa, poput otvorenog, slobodnog, pouzdanog i bezbednog globalnog interneta u budućnosti.

"Imajući u vidu da Srbija iskreno podržava principe o budućnosti interneta definisane u Deklaraciji, od zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, preko inkluzivnog pristupa internetu i jačanja poverenja i bezbednosti u digitalnom ekosistemu, koristimo ovu priliku da zvanično izrazimo našu podršku Deklaraciji za budućnost interneta", rekao je Jovanović na sastanku.

Srbija aktivno učestvuje u inicijativama i diskusijama koje se o sajber bezbednosti vode u međunarodnim formatima, uključujući i Ujedinjene nacije i snažno podržava dogovorena i kompromisna rešenja za postizanje i održavanje bezbednosti u sajber prostoru na svim nivoima.

U tom procesu Srbija pažljivo analizira pozicije i stavove svih ključnih međunarodnih aktera, kako bi zajednički doprineli postizanju održivih rešenja u pravnom regulisanju otvorenih pitanja u sajber prostoru na globalnom nivou.

Na događaju u Beloj kući učestvovali su i resorni ministri iz drugih država, predstavnici organizacija civilnog društva, predstavnici globalnih internet organizacija kao što je IGF (Internet Governence Forum) i drugih organizacija koje se bave ljudskim pravima i zaštitom na internetu.

Komentari (0)

Magazin