Tehnologija

"Opasnost po autorska prava": Kreativci traže od Evropske unije snažniju regulativu veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

14:16

"Opasnost po autorska prava": Kreativci traže od Evropske unije snažniju regulativu veštačke inteligencije
"Opasnost po autorska prava": Kreativci traže od Evropske unije snažniju regulativu veštačke inteligencije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Desetine nemačkih udruženja i sindikata, koje okupljaju više od 140.000 autora i izvođača, zatražili su danas od EU da poboljša nacrt zakona o veštačkoj inteligenciji (AI), nakon što su u udruženjima prepoznali opasnost po sopstvena autorska prava.

Sindikati kreativnog sektora Verdi i DGB i udruženja fotografa, dizajnera, novinara i ilustratora izrazili su zabrinutost u pismu Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i zakonodavcima EU, prenosi Rojters.

U pismu oni ističu zabrinutost oko takozvane generativne veštačke inteligencije (AI), koja sama stvara sadržaj, poput ChatGPT, može da oponaša ljude i kreira tekst i slike na osnovu upita.

''Neovlašćeno korišćenje zaštićenog materijala za obuku, njegova netransparentna obrada i predvidljiva zamena izvora onime što kreira AI, postavljaju fundamentalna pitanja odgovornosti i naknade, koja se moraju rešiti pre nego što dođe do nepovratne štete'', navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid.

Evropska komisija, koja je prošle godine predložila uvođenje zakona o veštačkoj inteligenciji, u narednim mesecima će razjasniti poslednje detalje sa zakonodavcima EU i državama članicama pre nego što nacrti postanu zakon.

Udruženja i sindikati navode da u nacrtu treba poboljšati regulaciju generativne AI tokom celog procesa proizvodnje sadržaja.

Oni traže i da kompanije koje su proizvele takve tehnologije budu odgovorne za sav sadržaj koji generiše i širi AI, posebno za kršenje ličnih prava i autorskih prava, dezinformacije ili diskriminaciju.

U pismu se navodi da proizvođačima AI platformi kao što su Majkrosoft, Gugl, Amazon i Meta, ne bi trebalo dozvoliti da upravljaju centralnim platformama za distribuciju digitalnog sadržaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin