Tehnologija

Google je sada "primarno AI kompanija": Gigant "zaoštrio" trku na tržištu i najavio niz novih proizvoda

Komentari

Autor: Mashable

12/05/2023

-

07:10

Google je sada "primarno AI kompanija": Gigant "zaoštrio" trku na tržištu i najavio niz novih proizvoda
Google - Copyright Tanjug AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Google je na svom velikom I/O događaju nedavno predstavio niz novih proizvoda, ali i novi pravac za celu kompaniju, koja planira da se u potpunosti uskladi sa rastućom popularnosti veštačke inteligencije. 

Sundar Pičai, izvršni direktor kompanije, otvorio je događaj rečima da je za AI ovo velika godina i da se Google sada "pozicionira kao primarno AI kompanija". To znači da će svi njihovi proizvodi dobiti novo ruho. 

Predstavljamo vam nekoliko ključnih noviteta koje je u tom kontekstu najavio:

Gmail će pisati mejlove umesto korisnika

Na početku događaja, bilo je reči o najpopularnijim proizvodima Google-a, a koji nisu vezani za pretragu - Gmail, Google Maps i Google Photos.

Tanjug AP/Jeff Chiu

 

Gmail sada proširuje opcije "Smart Reply" i "Smart Compose", koje pomažu korisniciam da brže sastave mejlove, preporučujući njihov sadržaj u toku pisanja. Međutim, sada će uz pomoć veštačke inteligencije, nova opcija Help Me Write omogućavati učesnicima da autogenerišu cele poruke. 

Opcija, inače, omogućava izvlačenje relevatnih detalja iz ranijih prepiski sa osobom s kojom se korisnik dopisuje.

Google Maps sa veštačkom inteligencijom

Google Maps u novoj verziji imaju takozvani "Immersive View for Routes", koji korisnicima omogućava da "prođu" digitalno kreiran model rute koju treba da prođu. Opcija će biti za početak dostupna za petnaest gradova i to do kraja godine.

Novi telefon - Pixel Fold

Tanjug AP/Jeff Chiu

 

Google je takođe najavio i novi telefon - Pixel Fold, koji je njihov odgovor na rastuću popularnost "starih" telefona na preklop, koji će koštati 1.799 dolara.

Nove "Magic" opcije na Google Photos

Google Photos dobijaju nekoliko "Magic" alata, poput Magic Eraser i Magic Editor, koji uz nekoliko klikova mogu da potpuno transformišu slike. 

U demonstraciji ovih alata publika je imala priliku da vidi kako veštačka inteligencija može da "dopuni" deo slike koji je isečen, kako bi je učinio celom, ukoliko korisnik želi drugačije da je centrira. 

Google pretraga uskoro će uključivati odgovore koje daje veštačka inteligencija

Glavni proizvod Google-a takođe dobija AI ojačanje i uskoro će na upit korisnika davati odgovore, kao da vodi razgovor, a moći će da daje odvojene odgovore za više različitih upita istovremeno.

Tanjug AP/Jeff Chiu

 

Pretraga će takođe nuditi dodatna pitanja, kada korisnik pokaže interesovanje za neki određeni odgovor ili link. 

Google takođe radi na tome da spreči širenje dezinformacija preko veštačke inteligencije, a demonstrirali su i kako će Google Images i Google Lens moći da prate poreklo slika nastalih uz pomoć AI.

Novi četbot - Bart

Google je konačno rešio da "izađe na crtu" ChatGPT svojom verzijom bota zasnovanoj na najnovijem Google jezičkom modelu PaLM2. 

Reč je o unapređenoj verziji jezičkog modela predstavljenog prošle godine u aprilu, a navodno "razume" nekoliko tipova koda i ima bolje matematičke i logičke veštine.

Kompanija je ukinula listu čekanja, pa će svi korisnici istovremeno moći da isprobaju ovaj četbot istovremeno, a podržavaće četrdeset jezika, iako mu je engleski primarni, piše Mashable.

Poslednjih meseci Bard je stekao lošu reputaciju, jer je "kaskao" za mnogo popularnijim ChatGPT-om, ali bi u prilog moglo da mu ide to što može da stvara slike uz pomoć Adobe Firefly ekstenzija, a moći će i da se povezuje sa drugim aplikacijama i platformama.

I Google Workspace dobija AI predznak

Generativna veštačka inteligencija stiže i u Google Workspace proizvode, ali na I/O događaju nisu detaljno govorili o njihovim novim osobinama. Poznato je da će, recimo, Google Sheets moći da automatski ubacuje željene podatke u tabele na odgovarajuća mesta, a tu je i opcija Duet AI for Workspace za lakšu saradnju među članovima timova.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Лаки

12.05.2023 12:37

Од сад ће нас ,,вештак,,, а не бил,г. терати да сваке године купујемо нове интелигентне машине ! Похлепа неких људи је била невиђена и довела је свет до ивице пропасти, кључни завршни корак није згодно да учини човек, машина је ефикаснија !

Magazin