Tehnologija

Završen prvi međunarodni virtuelni sajam logistike VirtuaLogistics

Komentari

Autor: PR

20/06/2023

-

13:23

Završen prvi međunarodni virtuelni sajam logistike VirtuaLogistics
Woom/VirtuaLogistics - Copyright Woom/VirtuaLogistics

veličina teksta

Aa Aa

U nedelju 18.06.2023. završio se prvi međunarodni virtuelni sajam logistike VirtuaLogistics. Virtuelni sajam logistike, kroz inovativni sadržaj i dobro osmišljen poslovni koncept, omogućio je učesnicima iz preko 17 država da se povežu i razmene informacije. Osim što su kompanije na svojim virtuelnim štandovima prezentovale svoje proizvode i usluge i komunicirale direktno sa posetiocima, u programskom delu sajma učesnicima je na raspolaganju bio bogat konferencijski sadržaj.

Sajam je posetilo 4.824 posetioca, a dogovoreno je 722 sastanka. Ukupno je bilo 16 predavanja. Prema izjavama izlagača, sajam je prošao uspešno. Imajući u vidu da je ovo prvi virtuelni sajam i većina izlagača nije znala šta da očekuje, opšti utisak je da im je ovakav vid izlaganja i komuniciranja omogućio da se fokusiraju na prioritete i da usmere energiju na posao koji obavljaju u datom momentu, bilo da je to ugovaranje partnerstva, prezentacija usluga ili razmena znanja sa konkurencijom. Kako kažu, na tradicionalnim sajmovima se uglavnom potroši mnogo energije, a poslovi se obavljaju paralelno i vrlo često se izgubi fokus.

Posetioci sajma ističu da im je najdragocenije iskustvo koje su poneli sa ovog sajma, zapravo činjenica da su mogli da posete sajam u bilo kom trenutku kada su za to bili skoncentrisani, kao i da su mogli da kompletno upravljaju svojim vremenom. Napominju takođe da im je značilo što su predavanja ostala dostupna sve vreme trajanja sajma.

Woom/VirtuaLogistics

 

U poslednjim godinama, oblast logistike i transporta doživela je nekoliko značajnih inovacija koje su promenile način na koji se roba prevozi, skladišti i upravlja lancem snabdevanja. Neke od ključnih tema ovogodišnje VirtuaLogistike su:

- Pametna logistika: Korištenje naprednih tehnologija kao što su Internet of Things (IoT), senzori, bežične mreže i analitika podataka omogućava stvaranje pametnih logističkih sistema. Ovi sistemi prate i upravljaju kretanjem robe, pružajući realno vrijeme praćenja i informacije o lokaciji, temperaturi, uslovima skladištenja i drugim relevantnim faktorima.

- Dronovi za dostavu: Dronovi su postali sve popularniji kao sredstvo za dostavu. Oni omogućavaju brzu i efikasnu dostavu paketa na mesta koja su teško dostupna ili udaljena.

- Samovozeća vozila: Automatizacija je promenila transportnu industriju. Tehnologija samovozećih vozila omogućava autonomnu vožnju kamiona i dostavnih vozila. Ovo može povećati efikasnost, smanjiti troškove i poboljšati sigurnost u transportu.

- Blockchain tehnologija: Blockchain tehnologija ima potencijal da transformiše logistiku i transport. Ona omogućava sigurno i transparentno praćenje i verifikaciju svakog koraka u lancu snabdevanja. Blockchain takođe olakšava upravljanje dokumentima, identifikaciju, plaćanja i razmenu podataka između učesnika u logističkom procesu.

- Veštačka inteligencija (AI) i analitika podataka: AI i analitika podataka igraju sve veću ulogu u logistici i transportu. Oni mogu analizirati ogromne količine podataka kako bi predvideli potrebe i optimizirali procese. AI se koristi za rutiranje, planiranje ruta, predviđanje kvara i održavanje vozila, kao i za optimizaciju skladištenja i inventara.

U budućnosti se očekuje još mnogo novih tehnoloških napredaka u ovoj oblasti.

Komentari (0)

Magazin