Zdravlje

Lekari upozoravaju: Hronični umor i anemija mogu biti znaci ozbiljnog obolenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2023

-

16:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Multipli mijelom je redak rak koštane srži koji nastaje iz plazma ćelija i u Evropi se svake godine dijagnostikuje kod oko 50.000 ljudi.

Brojni su problemi sa kojima se suočavaju oboleli u Srbiji. Jedan od ključnih problema je što se dugo čeka na dijagnotu, čak pet-šest meseci. Obično se bolest otkrije u odmakloj fazi, kada se teško leči. Drugi problem je u tome što u Srbiji nedostaje inovativnih terapija koje mogu da uspore napredovanje bolesti.

Predsednica udruženja obolelih od mijeloma u Srbiji Snežana Doder kaže da mijelom spada u retke bolesti i da je reč o onkološkom oboljenju.

"Zapravo to je rak koštane srži i jeste retka bolest. Međutim, u poslednjih nekoliko godina susrećemo se sa sve većim brojem dijagnostikovanih pacijenata. U početku to je bila bolest starijeg doba. Statistika se dosta promenila poslednjih godina. Prema podacima Instituta Batut čak 40 odsto pacijenata je radno sposobno stanovništva. Granica se pomerila", rekla je ona za Euronews Srbija.

Mijelom se obično kasno otkuje, a neki od nespecifičnih simptoma koji mogu ukazati na ovaj zdravstveni problem su umor, nespecifična anemija. 

Više o ovoj temi saznajte u prilogu reportera Euronews Srbija Dušana Ilića.

Komentari (0)

Magazin